Στα Ανώγεια είχε βρεθεί πριν από λίγες ημέρες ο γνωστός δικηγόρος, Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστων, μέσα στο δικηγορικό του γραφείο στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα, μετά την επίσκεψή του, στα Ανώγεια, στις 25 Σεπτεμβρίου, ανήρτησε φωτογραφίες σε προσωπικό του λογαριασμό στα social media:

Η δολοφονία

Η άγρια δολοφονία διαπράχθηκε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, στις 7:10 απόψε, στο δικηγορικό του γραφείο, στην οδό Ασκληπιού 154 στα Εξάρχεια, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία.

Όπως αναφέρουν τα πρώτα στοιχεία, σύμφωνα με μαρτυρία συνεργάτη του δικηγόρου, που ήταν σε διπλανό γραφείο, ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος άνοιξε την πόρτα της εισόδου της πολυκατοικίας σε δύο άγνωστα άτομα, τα οποία ανέβηκαν στον όροφο που είναι το γραφείο του.

Ξαφνικά ακούστηκε ένας πυροβολισμός και όταν ο συνεργάτης του έτρεξε να δει τι είχε συμβεί, βρήκε τον δικηγόρο να έχει γύρει νεκρός πάνω στο γραφείο του, ενώ οι δράστες είχαν φύγει.

Από την πρώτη εξέταση φαίνεται ότι ο 52χρονος πυροβολήθηκε στην κοιλιακή χώρα.

 

Οι δράστες φορούσαν κουκούλες και μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου εξαφανίστηκαν.

Στον τόπο του εγκλήματος βρίσκονται αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, που συλλέγουν στοιχεία για την υπόθεση, καθώς και ιατροδικαστής.

 

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος

Ήταν πατέρας δύο παιδιών και μάχιμος δικηγόρος με καθημερινή παρουσία στα δικαστήρια. Είχε έντονη συνδικαλιστική δράση και ήταν υποψήφιος για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο δικηγόρος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ήταν γιος του, επίσης δικηγόρου, και πρώην Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νώντα Ζαφειρόπουλου και Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Aθηνών (ΔΣΑ), ενώ ο αδελφός του Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, έχει διατελέσει δήμαρχος Χαλανδρίου και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ.

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος το 2010 διεκδίκησε την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του συλλόγου το 2005 και σύμβουλος το 1996.

Ο δολοφονηθείς δικηγόρος, ασχολείτο με υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως οι δικογραφίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα όπου εκπροσωπούσε τον επιχειρηματία, Θωμά Λιακουνάκο, με την υπόθεση των εταιριών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας Energa-Hellas Power, με τα αποκαλούμενα «στημένα ματς στο ποδόσφαιρο», κ.ά.

Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν την άγρια δολοφονία του, στις 6 Οκτωβρίου, ο γνωστός δικηγόρος είχε γιορτάσει τα 52α γενέθλιά του.

Τόσο η ΝΔ, όσο και η Κυβέρνηση έχουν ήδη εκφράσει τα συλλυπητήρια τους για τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου:

«Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για τη στυγνή δολοφονία του Μ. Ζαφειρόπουλου. Άξιος δικηγόρος, διακεκριμένο στέλεχος της Ν.Δ. και πολύ καλός φίλος» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter, με τη Νέα Δημοκρατία να αναβάλλει την προγραμματισμένη για αύριο παρουσίαση του νέου επικοινωνιακού επιτελείου της λόγω της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

«Το χέρι αυτών των άνανδρων, δεν το όπλισε κάποια σκοτεινή δύναμη αλλά η καθημερινή ποιότητα της πολιτικής ζωής και του δημόσιου βίου που συνεχώς ξεπέφτει και χάνει σε αξία και αρχές. Αυτά τα φαινόμενα θεωρώ ότι θα πρέπει να στηλιτεύονται να στιγματίζονται και να οδηγούν σε μια ενδυνάμωση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι σε αυτούς που υπονομεύουν κάθε αρχή κοινοβουλευτισμού και κάθε έννοια Δημοκρατίας.

Η λαϊκή κυριαρχία πραγματικά με τέτοιου είδους πράξεις, άνανδρες, φτωχαίνει και είναι εδώ σε αυτήν την αίθουσα που αντί να δίνουμε το παράδειγμα μιας αντιπαράθεσης με βάση επιχειρήματα, δυστυχώς καθημερινά ακούμε από όλες τις πτέρυγες της βουλής να φτωχαίνει κυριολεκτικά, να συρρικνώνεται ο κοινοβουλευτικός λόγος και να αντικαθίσταται από ύβρεις από καθημερινά επεισόδιά μιας συμπεριφοράς η οποία δεν έχει να κάνει με τις παραδόσεις του κοινοβουλευτισμού που ουσιαστικά σε αυτήν εδώ την αίθουσα και μεγαλύνθηκαν και εδραιώθηκαν για πολλές δεκαετίες» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.

Τα βαθύτατα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου εκφράζει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επικοινώνησε άμεσα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ενημερώθηκε και ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και τη σύλληψη των δραστών της αποτρόπαιας δολοφονίας.

Την οδύνη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και την απέχθεια για την στυγερή δολοφονία, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Νίκος Ξυδάκης: «Είναι μια δολοφονία δεν έχουμε καμία ανακοίνωση επίσημη απ’ τις αρχές, κανένα επίσημο ανακοινωθέν, δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί. Αν ο δολοφονηθείς ήταν μέλος της ΝΔ, συλλυπούμεθα την ΝΔ, αλλά ως εκεί. Ας περιμένουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, ας μην δώσουμε κανένα πολιτικό χρώμα», είπε ο κ. Ξυδάκης.

«Η μαφιόζικη δολοφονία του δικηγόρου Ζαφειρόπουλου στην καρδιά της Αθήνας μας θλίβει και μας ανησυχεί. Η Ελλάδα δεν θα γίνει έρμαιο συμμοριών», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Είναι ένα βαρύ πλήγμα για τη δικηγορία και τη Δικαιοσύνη. Είναι όμως κι ένα ακόμη σύμπτωμα της βαθιάς κοινωνικής παθογένειας που βιώνει η χώρα.

Η μαφιόζικη επίθεση καταδεικνύει δυστυχώς με τον πιο μελανό τρόπο το έλλειμμα ασφάλειας που νιώθει κάθε πολίτης ακόμη και μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Η κυβέρνηση πρέπει -επιτέλους- να αναλάβει τις ευθύνες της για το διάχυτο αίσθημα ανομίας και ανασφάλειας που εντείνεται κι απλώνεται παντού γύρω μας» αναφέρει η Φώφη Γεννηματά.

Neakriti.gr