Χωρίς παιδίατρο το Κέντρο Υγείας Βάμου

Σήμερα Πέμπτη 11/6/2015 ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης είχε συνάντηση στο δημαρχείο Βρυσών με τον υποδιοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ Κρήτης) κ. Δημητρακόπουλο Στυλιανό και την προϊσταμένη της δ/νσης προγραμματισμού 7ης ΥΠΕ κ. Μαγκαναράκη Αιμιλία. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η λειτουργία των υπηρεσιών υγείας στον δήμο Αποκορώνου και η δρομολόγηση της επίλυσης των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν.

Ο κ. Κουκιανάκης ανάπτυξε τις τραγικές ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Βάμου σε επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. όπως ανέφερε, το Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει παιδίατρο και οδοντίατρο, το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργεί μόνο κάθε Τρίτη και Πέμπτη, η μοναδική παρασκευάστρια του ακτινολογικού μετακινείται στο Νοσοκομείο Χανίων, υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση στις νοσηλεύτριες που σήμερα υπηρετούν μόλις τρεις, ενώ και το ασθενοφόρο που σήμερα καλύπτει Αποκόρωνα και Σφακιά δεν λειτουργεί την πρωινή βάρδια και υπολειτουργεί τις υπόλοιπες.

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του και τις ευχαριστίες του για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλει το υπάρχον ελλιπές προσωπικό να ανταπεξέλθει στις σημερινές συνθήκες και να επιτελέσει το έργο του.

Τέλος τέθηκε το θέμα της ολοκλήρωσης της μεταστέγασης και στελέχωσης του Περιφερειακού Ιατρείου Κουρνά στο πρώην Δημοτικό Κτίριο του καποδιστριακού Δήμου Γεωργιούπολης στον Καβρό. Υπενθυμίζεται ότι πέρα από το Περιφερειακό Ιατρείο στο συγκεκριμένο κτίριο έχει παραχωρηθεί από τον δήμο χώρος και για την δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ, θέμα το οποίο δρομολογείται θετικά σύμφωνα με την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών. Από την πλευρά τους, ο υποδιοικητής και η προϊσταμένη προγραμματισμού της 7ης ΥΠΕ ενημέρωσαν τον δήμαρχο ότι σε ένα μήνα θα έρθει ένας επιπλέον γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Κουρνά και έτσι από ένας θα γίνουν δύο.

Σχετικά με τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στο Κ.Υ. Βάμου, έγινε γνωστό ότι άμεσα θα προσληφθεί ένας επικουρικός οδηγός για ένα χρόνο, ενώ θα προστεθεί και ένας υπάλληλος γενικών καθηκόντων μέσω του προγράμματος της 5μηνης κοινωφελούς εργασίας.

Σε επίπεδο προγραμματισμού προσλήψεων, έχουν ζητηθεί με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας για το Κ.Υ. Βάμου για μόνιμες θέσεις, ένας παιδίατρος, ένας μικροβιολόγος, ένας οδοντίατρος και δέκα (10) άτομα βοηθητικού προσωπικού (4 οδηγοί, νοσηλευτές, τεχνικοί ιατρικών εργαστηρίων κ.α.).

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι εφ’ ’οσον υλοποιηθούν οι προσλήψεις αυτές και μάλιστα σε σύντομο χρόνο λόγω των πιεστικών ελλείψεων, τότε το Κ.Υ. Βάμου θα μπορέσει να λειτουργήσει ικανοποιητικά και να ικανοποιήσει τις ανάγκες της περιοχής.

 

Η καλή συνεργασία του δήμου με την 7η ΥΠΕ καθώς και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας θα είναι συνεχής για την σταδιακή επίλυση των σημαντικών θεμάτων των υπηρεσιών υγείας στον δήμο Αποκορώνου.