Υλοτομία, Λαθροθηρία, Αυθαιρεσία «Ανθούν» Σε Περιοχές NATURA Στην Κρήτη

Περιβαλλοντικά εγκλήματα σε περιοχές Natura στην Κρήτη φέρνει στο φως χαρτογράφηση. Αυθαίρετη δόμηση, παράνομη υλοτομία και εκχερσώσεις, στην κορυφή των παρανομιών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η παράνομη υλοτομία και εκχέρσωση αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια ως η μεγαλύτερη απειλή των περιοχών Natura της Κρήτης. Οπως προκύπτει στη χαρτογράφηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος από τους δικηγορικούς συλλόγους Ηρακλείου και Χανίων, οι παράνομες δραστηριότητες στη Δυτική Κρήτη σχετίζονται κυρίως με την παράνομη οικονομική δραστηριότητα –από αυθαίρετα έως απόρριψη αποβλήτων– ενώ στην Ανατολική Κρήτη με τη λαθροθηρία και την παράνομη διάνοιξη οδών.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιαλιου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων είναι οι πρώτοι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας που αναλαμβάνουν τη χαρτογράφηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος.

Το πρόγραμμα LIFE Natura Themis ξεκίνησε με ανάδοχο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης τον Οκτώβριο του 2015 από κοινού με το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών του ΥΠΕΝ και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης να καταγράφει 27 διαφορετικούς τύπους περιβαλλοντικής υποβάθμισης στο νησί.

Τι προκύπτει από τη χαρτογράφηση; 

Στον γεωπληροφορικό χάρτη του προγράμματος (http://www.lifethemis eu/el/program/deliverables/environmental-crime-map) καταχωρίστηκαν 453 υποθέσεις περιβαλλοντικών παραβάσεων σε περιοχές NATURA 2000.

Από αυτές 228 εντοπίζονται στη Δυτική Κρήτη (Χανιά και Ρέθυμνο, 50,33%) και 225 στην Ανατολική Κρήτη (Ηράκλειο και Λασίθι, 49,66%). Τα κυρίως διωκόμενα εγκλήματα στη Δυτική Κρήτη είναι η αυθαίρετη δόμηση με ποσοστό 40%, η υλοτομία/παράνομη εκχέρσωση δασικής έκτασης με ποσοστό 14,28%, η παράνομη οικονομική δραστηριότητα (λατομεία χωρίς άδειες, ξενοδοχεία χωρίς βιολογικό καθαρισμό κ.ά.) με ποσοστό 8,57% και η απόρριψη αποβλήτων με ποσοστό 7,14%.

Τα κυρίως διωκόμενα εγκλήματα στην Ανατολική Κρήτη είναι η υλοτομία με ποσοστό 20%, το παράνομο κυνήγι με ποσοστό 19%, η απόρριψη αποβλήτων με ποσοστό 19% και η παράνομη οδοποιία με ποσοστό 13%.

Πηγή: Εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ