“Το καλοκαίρι το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του”

Οι ανάγκες του νοσοκομείου Ρεθύμνου είναι τόσο μεγάλες και οι ελλείψεις τόσο πολλές που οι γιατροί προειδοποιούν ότι για αυτό το καλοκαίρι το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του.

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνέλευση των Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου αναφέρει:

“Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Το προσωπικό λιγοστό, εξαντλημένο και απλήρωτο. Τα υλικά και οι προμήθειες με ελλείψεις, μία εποχή που οι ασθενείς στρέφονται όλο και περισσότερο στο δημόσιο σύστημα υγείας, εφόσον οι ιδιωτικοί πόροι δεν επιτρέπουν άλλες επιλογές.

Οι προσπάθειες για ένα ανοιχτό για όλους σύστημα υγείας με το σταγονόμετρο. Οι προσλήψεις προσωπικού δεν αναμένονται άμεσα. Η γραφειοκρατία εξακολουθεί να είναι ένας τεράστιος βραχνάς σε όποια προαναγγελία για αλλαγές.

Οι ελπίδες όλων και η υπομονή όσων ήθελαν να “βάλουν πλάτη” εξαντλούνται μπροστά σε άλλο ένα καλοκαίρι χωρίς άδεια. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η οικονομική ασφυξία που έχει επιβληθεί στη χώρα μας από εξωτερικούς παράγοντες δεν αφήνει τη νέα κυβέρνηση να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, παρά τη δηλωμένη πρόθεση της.

Ακούμε το διοικητή μας να “κομπάζει” για το έργο του, δηλαδή την αποδοχή του υλικοτεχνικού εξοπλισμού από το ΕΣΠΑ, την παράνομη τοποθέτηση των καμερών, και την “άψογη” λειτουργία όλων των τμημάτων. Ακόμα και τα “άδεια” εξωτερικά ιατρεία στις 12 η ώρα αντιλαμβάνεται ως επιτυχημένη λειτουργία, τη στιγμή που οι λίστες αναμονής ξεπερνούν πολλές φορές τους δύο μήνες.

Ξέχασε να αναφέρει όμως την αυθαίρετη μετακίνηση εργαζομένων, τις στοίβες των εξωσυμβατικών προμηθειών που έμεναν χωρίς να προωθούνται, τα ράντζα που ξαναεμφανίστηκαν μετά από χρόνια στις κλινικές, την επαπειλούμενη λειτουργία τμημάτων όπως το ΤΕΠ και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, τις μηνύσεις και τις δικαστικές αντιδικίες με το προσωπικό, και την παράνομη λειτουργία του ιδιωτικού του ιατρείου.

Στεκόμαστε μουδιασμένοι λοιπόν, σκεπτόμενοι για το πως πρέπει να αντιδράσουμε απέναντι σε μία τόσο ασφυκτική οικονομική συγκυρία. Απέναντι σε μία κυβέρνηση που θέλει αλλά την έχουν δέσει χειροπόδαρα, απέναντι στους ασθενείς μας που τώρα πιο πολύ από ποτέ έχουν ανάγκη το δημόσιο σύστημα υγείας, απέναντι στους συναδέλφους που δεν αντέχουν άλλο την εργασιακή και οικονομική εξαθλίωση, απέναντι σε μία κοινωνία που εκπαιδεύεται στις αγωγές και τις μηνύσεις στο λιγοστό και κουρασμένο υγειονομικό προσωπικό, απέναντι σε έναν επίορκο διοικητή που από τη μία πλευρά καμαρώνει για ένα ανύπαρκτο έργο και από την άλλη εφαρμόζει μία αναποτελεσματική διοίκηση υπονομεύοντας εκ των έσω ότι έχει απομείνει από το δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου.

Η απάντηση μας είναι μία:

Ενημερώνουμε τους ιθύνοντες ότι για αυτό το καλοκαίρι το νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του νομού.

Απαιτούμε ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας άνευ όρων και κατά απόλυτη προτεραιότητα. Το δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι μέρος της οικονομικής διαπραγμάτευσης, είναι είδος πρώτης ανάγκης και καλούμε την κυβέρνηση να το στηρίξει με όσες “μονομερείς” ενέργειες είναι απαραίτητες.”