Συζήτηση για το πρόβλημα στέγασης και την έλλειψη ενοικιαζόμενων κατοικιών στα Χανιά

Το πρόβλημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα στα Χανιά, με την έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση θα συζητηθεί σε συνάντηση που διοργανώνει το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 9 το βράδυ στο χώρο του Κοινωνικού Στεκιού/Στεκιού Μεταναστών

Σε σχετική ανακοίνωση κάλεσμα αναφέρονται τα εξής:

«Στέγαση, δικαίωμα ή πολυτέλεια;

Το τελευταίο διάστημα στα Χανιά το πρόβλημα της στέγασης αναδεικνύεται σε ένα από τα βασικά ζητήματα της πόλης. Η προσφορά κατοικίας για ενοικίαση είναι πολύ μικρότερη από τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης, ενώ τα ενοίκια των λιγοστών ενοικιαζόμενων σπιτιών έχουν φτάσει σε εξωφρενικά ύψη. Συγχρόνως, έχουν αυξηθεί και οι εξώσεις, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να χρησιμοποιήσουν τα σπίτια τους στην τουριστική βιομηχανία. Πέρα από τα κλειστά σπίτια που ανήκουν είτε σε τράπεζες και κατασκευαστικές εταιρίες, είτε σε ιδιώτες, η νέα βασική παράμετρος του προβλήματος στέγασης λέγεται AirBnB.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα προσωρινής ενοικίασης φιλοξενεί στην ευρύτερη περιοχή της πόλης πάνω από 1.500 καταχωρήσεις κατοικιών και αποτελεί μαζί με την απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού ή προστασίας του δικαιώματος στη στέγαση από πλευράς της πολιτείας, τη βασική αιτία του προβλήματος. Ταυτόχρονα, το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο απο το καθεστώς εξαίρεσης που δυσκολεύει τη ζωή των μεταναστών που ήδη αποκλείονται μαζί με τα κατοικίδια, στις λιγοστές αγγελίες που δημοσιοποιούνται.

Ενώ ο τουρισμός καταβροχθίζει τον τόπο και η ανεξέλεγκτη κερδοφορία μετατρέπει την πόλη σε εχθρικό πεδίο για τους κατοίκους, για εμάς η στέγαση των κατοίκων Χανίων αποτελεί βασικό κοινωνικό δικαίωμα και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα αλλά και πεδίο συλλογικών διεκδικήσεων.

Με βάση όλα τα παραπάνω, καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση/συντονισμό τους πολίτες και τους φορείς της πόλης την Τρίτη 9/5/2017, στις 21.00, στο χώρο του Κοινωνικού Στεκιού/Στεκιού Μεταναστών, Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5.

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών»

 

zarpanews.gr