Στους Δρόμους οι μαθήτες στο Ρέθυμνο

Πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο σήμερα το πρωί η κινητοποίηση που είχε αποφασιστεί από τους μαθητές σχολείων του Ρεθύμνου ενάντια στην καταδίκη των 3 μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου σε 80 ‘ωρες «κοινωνικής εργασίας»επειδή τέθηκαν επικεφαλής της κατάληψης του σχολείου τους.

Οι μαθητές με αποφασιστικότητά βρέθηκαν από νωρίς στο Δημαρχείο Ρεθύμνου οργανώνοντας τη μαθητική πορεία και συζητώντας τα αιτήματα τους. Η πορεία των μαθητών κατευθύνθηκε στη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης του Ν.Ρεθύμνου όπου κατατέθηκαν τα αιτήματα των μαθητών βροντοφωνάζοντας ότι «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλειέται ούτε προσκυνά.Το σχέδιό τους είναι σχολεία-μαγαζιά με γονείς πελάτες και αμόρφωτα παιδιά!».

Αργότερα η πορεία συνεχίστηκε στη πόλη του Ρεθύμνου φωνάζοντας συνθήματα για το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει. Οι μαθητές απαίτησαν μέσα από τα συνθήματα τους να παρθεί πίσω η απαράδεκτη και τρομοκρατική απόφαση:

«Οι καταδίκες θα πέσουν στο κενό δε τρομοκρατούμαστε απ΄ το σύστημα αυτό.

Ούτε με καταδίκες ούτε μ’αποβολές δε τρομοκρατούνται οι μαθητες.

ΟΧΙ στα μαθητοδικεία οι μαθητές στους δρόμους για δωρεάν παιδεία.»

Συμμετείχαν μαθητές από όλα τα σχολεία ύστερα από απόφαση των 15μελών και 5μελών του 1ου,2ου,3ου Γυμνασίου, Μουσικού Γυμνασίου, Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου.

Όπως ανέφεραν οι μαθητές στο ψήφισμα που κατέθεσαν στο Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης  Α.Ταξάκη:

«Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να τρομοκρατήσει μαθητές που αγωνίστηκαν για το αυτονόητο τους δικαίωμα στην μόρφωση. Η πρωτοφανής αυτή απόφαση δείχνει ότι στόχος της συγκυβέρνησης, του κράτους και της ΕΕ είναι να καταστέλλεται όποιος σηκώνει κεφάλι ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, των αντιλαϊκών μέτρων που τσακίζουν το λαό και τη νεολαία της χώρας μας. Συνδέεται με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στα πλαίσια του 4ου μνημονίου και βάζει πρόσθετα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία.

Αν νομίζουν ότι με αυτά τα μέτρα ο λαός θα κάθεται παθητικά να δέχεται τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους είναι γελασμένοι. Ο λαός μας έχει αποδείξει ότι όσα μέτρα καταστολής και να πάρουν, δεν τρομοκρατείται.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία οι μαθητές του 1ουΓυμνασίου Ρεθύμνου που καταδικάστηκαν.
Απαιτούμε τη κατάργηση όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων που ποινικοποιούν τους μαθητικούς αγώνες!»

Οι μαθητές κατέθεσαν το ψήφισμα στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κατάφεραν να αποσπάσουν την δέσμευση του διευθυντή  Β΄θμιας ότι θα παρέμβει προκειμένου να παρθεί πίσω η καταδικαστική απόφαση!
Στο τέλος της πορείας οι μαθητές δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους μπροστά και στην επανάληψη της δίκης στο Ρέθυμνο στις 19/6.

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν γονείς, εκπαιδευτικοί και φοιτητές. Οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΤΕΙ, Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής, κοινωνιολογίας. ΠΤΔΕ-ΠΤΠΕ κατήγγειλαν με τη σειρά τους τη τρομοκρατική πράξη που έγινε σε βάρος των 3 μαθητών ζητώντας την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία και απαιτώντας την κατάργηση των νόμων που στήνουν νέα μαθητοδικία!

 

Flashnews.gr