Σήμερα στον Αποκόρωνα «Kρητικός Χορός ένα ταξίδι χιλιάδων χρόνων»

«Kρητικός Χορός  ένα ταξίδι χιλιάδων χρόνων»

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017, ώρα 21:30 Γεωργιούπολη Αποκορώνου

Ο χορός και η μουσική μας προσκαλούν σ’ ένα φανταστικό ταξίδι στα βάθη της αυθεντικής, ανεξερεύνητης ταυτότητας της Kρήτης , στο θεϊκό άκουσμα της λύρας , στον Ψηλορείτη, στα Σφακιά, στην Κνωσό και στο απίστευτο φυσικό κάλλος του νησιού.

Με σεβασμό στην κρητική παράδοση, τα αδέλφια Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης μαζί με μία επίλεκτη ομάδα χορευτών τους , μας μυούν στην γνήσια, ζωντανή ψυχή της Κρήτης, έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τον χορό.

Το ταλέντο επιδεξιότητα των συντελεστών εγγυώνται το άρτιο και εμπνευσμένο μουσικοχορευτικό αποτέλεσμα της παράστασης. Οι χορευτικές σκηνές συνυπάρχουν αρμονικά με το εξαιρετικό μουσικό συγκρότημα του Γιάννη Μιχάλα και του Γιώργου Βρανά.

Έκτος από την παρουσίαση πάνω από 15 κρητικών χορών, γνωστών αλλά και λιγότερο γνωστών από την Κίσσαμο μέχρι την Ιεράπετρα, πρόκειται για μία παράσταση η οποία στηρίζεται πολύ στο καλλιτεχνικό διάλογο και σύμπραξη των χορευτών και των μουσικών επί σκηνής.
Οι κρητικοί χοροί δεν χορεύτηκαν στην γένεσή τους όπως χορεύονται σήμερα. Υπάρχει μία εξελικτική πορεία στα χορευτικά βήματά τους και στην απόδοσή τους γι’ αυτό έχουν μία διαχρονική αξία και οντότητα η οποία συγκινεί και εμπνέει τους δημιουργούς της παράστασης.
Οι μουσικοί χρησιμοποιούν  μεγάλο αριθμό παραδοσιακών οργάνων λύρα, λαούτο, μαντολίνο, ασκομπαντούρα , θιαμπόλι , νταούλι και πάνω σε παραδοσιακές σκοπούς δίνουν τις δικές τους ερμηνείες .

Η Κρήτη είναι από τα λίγα μέρη όπου ο χορός παραμένει ζωντανός και δεν είναι μια ξεχασμένη δεξιότητα, αλλά μια ζωντανή έκφραση της καθημερινής ζωής.

Αυτή την εξελίξιμη πολιτιστική κληρονομιά, αυτή η παράσταση φέρνει  σαν οδηγό, και την ενώνει  με όλη την Μεσόγειο, μέσα από εικόνες , αυτοσχεδιασμούς, μέσα από τη τέχνη του χορού και της έκφρασης, σε ένα υπενθυμιστικό μήνυμα ειρήνης , αγάπης και συνεργασίας των λαών.
Η Είσοδος είναι ελεύθερη.

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Αποκορώνου.