Παραλίες της Κρήτης: Ατίθαση ομορφιά σε 24 φωτο

Βαθιές, απέραντες, κρυστάλλινες, που κλείνουν μέσα τους όλα τα χρώματα της Γης. Ντυμένες με φοίνικες, κρινάκια, κέδρους και αρμυρίκια. Οι λατρεμένοι παράδεισοι της Κρήτης μας επιφυλάσσουν γερές δόσεις μαγείας.

Ας μιλήσουν οι αριθμοί: οι εκατοντάδες επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες και οι άλλες τόσες δημοφιλείς ή ερημικές, μα πάντα απρόσμενες ακτές που ξεβράζονται στα πόδια σου προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι παραλίες της Κρήτης κάθε χρόνο ψηφίζονται ανάμεσα στις καλύτερες της Μεσογείου και αυτό που απομένει είναι να διαλέξεις πλευρά:

Βόρεια θα έχεις για αγνάντι σου το Κρητικό Πέλαγος, θα στρώσεις πετσέτα σε κάποιες από τις πιο εύκολα προσβάσιμες και οργανωμένες ακτές.

Ανατολικά θα ξεστρατίσεις από την πολυκοσμία ανακαλύπτοντας κάποιους από τους πιο μαγευτικούς, παρθένους όρμους.

Δυτικά, τα βλέμματα συγκεντρώνουν οι φαντασμαγορικές γλώσσες γης που έχουν πρωτοστατήσει σε χιλιάδες αφιερώματα, εξώφυλλα και άλλες τόσες μνήμες.

Νότια αγκαζάρεις τους χωματόδρομους, τα φαράγγια, υποκλίνεσαι στο Λιβυκό που ξεπροβοδίζει την αγριάδα της κρητικής γης.

Πρώτα βάζεις αυτές που πρέπει να επισκεφθείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου. Κι ύστερα ανακαλύπτεις πλάι τους θαύματα που θα στοιχειώνουν για μια ζωή.

Κουρεμένος & Χιόνα, Λασίθι – Οι πλαζ των μποφόρ

Τις χωρίζει ο λόφος Καστρί, έχουν ψιλή άμμο, ρηχά νερά και αρμυρίκια, είναι απέραντες και διάσημες για τους αέρηδες που εδώ και χρόνια δείχνουν να τις προτιμούν. Για τους λάτρεις της ησυχίας λοιπόν – βρίσκονται 20 χλμ. ανατολικά της Σητείας, πολύ κοντά στο γλυκύτατο Παλαίκαστρο – και τους φανατικούς του wind ή kite surf που έρχονται κατά κύματα να τις χαρούν από όλη την Ευρώπη! Και για τους καλοφαγάδες… Στη δεύτερη κατά σειρά Χιόνα (ξεχωρίζει για τον προστατευόμενο υδροβιότοπο που λιμνάζει στις όχθες της- φωτό) βρίσκονται μερικές από τις πιο ονομαστές ψαροταβέρνες της Κρήτης!

Ελαφονήσι, Χανιά – Το στεριανό νησί

Αμμοθίνες και τιρκουάζ νερά, μια υπέροχη αμμουδιά οργανωμένη με ομπρέλες και τα απαραίτητα αλλά και πολλές μικρότερες ακτές που απλώνονται περιμετρικά μιας χερσονήσου που στο άκρο της σχηματίζει ένα νησάκι: είναι το Ελαφονήσι, από τις τοπ παραλίες της Κρήτης. Πίσω από την οργανωμένη πλαζ υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης (αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια). Αξίζει να θυμάσαι πως ολόκληρη η περιοχή αποτελεί ζώνη Natura, με κρινάκια της άμμου, κέδρους και φωλιές για caretta caretta. Ιδανική για οικογένειες, χάρη στα ρηχά νερά.

Γλυκά Νερά – Mυστικό του Νότου

Μπορεί να είναι δυσπρόσιτη, μα είναι και από τις γοητευτικές παραλίες της νότιας Κρήτης. Τα Γλυκά Νερά είναι μια βοτσαλωτή ακρογιαλιά που πήρε το όνομά της από τις πηγές γλυκού νερού που αναβλύζουν στην ακτή (αλλά και μέσα στη θάλασσα!). Για να φτάσεις μέχρι εδώ θα πάρεις είτε το καραβάκι από τη Χώρα Σφακίων (4 χλμ.) είτε θα ακολουθήσεις το μονοπάτι που ξεκινά από την άσφαλτο που οδηγεί στην Ανώπολη (υπάρχει και σχετική σήμανση). Ενα άλλο μονοπάτι για τα Γλυκά Νερά, πεζοπορίας περίπου μίας ώρας, ξεκινά και από το Λουτρό. Τα νερά είναι συνήθως κρύα, λόγω των ρευμάτων του Λιβυκού, ενώ τα αρμυρίκια φροντίζουν να παρέχουν την απαραίτητη σκιά και η καντίνα στα βράχια όλα τα υπόλοιπα.

Παχιά Αμμος, Παλαιόχωρα – Ηρεμη δύναμη

Από τα πιο σημαντικά αστικά κέντρα της νότιας Κρήτης, η Παλαιόχωρα (79 χλμ. νότια των Χανίων) διαθέτει μια βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία, την Παχιά Αμμο, με λευκή άμμο και ρηχά, πεντακάθαρα νερά. Οπως οι περισσότερες ακτές του Νότου, σηκώνει κύμα όταν φυσάει νοτιάς ή δυτικοί άνεμοι, χωρίς πάντως αυτό να πτοεί τους παραθεριστές. Η παραλία είναι φυσικά πλήρως οργανωμένη, ενώ κατά μήκος της παραλιακής οδού θα βρεις καταστήματα με οτιδήποτε μπορεί να χρειαστείς. Από το λιμανάκι της Παλαιόχωρας αναχωρούν καΐκια για Σούγια, Γαύδο, Λουτρό, Χώρα Σφακίων και Αγία Ρουμέλη.

Μάρμαρα, Σφακιά – Υπέρτατη ανταμοιβή

Εχεις διαβεί το φαράγγι της Αράδαινας, κουράστηκες, ίδρωσες. Τι καλύτερη ανταμοιβή από μια ήσυχη, απομονωμένη ακρογιαλιά με κρυστάλλινα νερά; Τα Μάρμαρα (ή Διαλισκάρι) είναι μια βοτσαλωτή παραλία που ο μόνος τρόπος για να προσεγγίσεις είναι είτε μέσω του φαραγγιού της Αράδαινας, είτε από μονοπάτι από το Λουτρό (περπάτημα περίπου μίας ώρας), είτε από τη θάλασσα με το καΐκι από το Λουτρό. Δρόμος άλλος δεν υπάρχει. Στα Μάρμαρα θα κάνεις μπάνιο ανάμεσα σε σπηλιές, θα βρεις και μια ταβερνούλα με σπιτικό φαγητό και γενικά ό, τι χρειαστείς έπειτα από την κουραστική διαδρομή μέχρι εδώ.

Φαλάσαρνα – Κρυστάλλινα νερά

Δημοφιλής όσο λίγες, η πολυβραβευμένη παραλία της Φαλάσαρνας φιγουράρει ανελλιπώς ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας. Μια μεγάλη αμμουδιά που χωρίζεται σε πέντε διαφορετικές παραλίες, με μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη την Παχιά Αμμο, μήκους περίπου 1 χλμ. Καθώς ατενίζει τη Μεσόγειο από το δυτικό άκρο της Κρήτης, η Φαλάσαρνα έχει συνήθως αέρα, κάτι που φαίνεται πως εκτιμούν δεόντως οι λάτρεις του windsurf και γενικά των θαλάσσιων σπορ. Χώρια ότι απολαμβάνει το ίσως ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στην Κρήτη, καθώς τίποτε δεν παρεμβάλλεται ανάμεσα στη θάλασσα και στον ορίζοντα. Ακόμη ένα συν είναι η εύκολη πρόσβαση (59 χλμ. από Χανιά και 17 χλμ. από Κίσσαμο), καθώς η άσφαλτος φτάνει μέχρι την ακτή, ενώ υπάρχει και τακτική σύνδεση με το λεωφορείο.

Μπάλος – Πανδαισία χρωμάτων

Γαλαζοπράσινα νερά και πάλλευκη άμμος συνθέτουν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τοπία της Κρήτης. Η εξωτική παραλία του Μπάλου είναι στην ουσία μια ρηχή λιμνοθάλασσα στο δυτικό άκρο του νησιού, που σχηματίζεται ανάμεσα στα ακρωτήρια Τηγάνι και Γραμβούσα, με νερά ζεστά και ρηχά που προσελκύουν καθημερινά αμέτρητους επισκέπτες, ιδίως από τις μεσημεριανές ώρες και έπειτα όταν προσεγγίζει εδώ το καραβάκι από την Κίσσαμο. Μπορείτε να φτάσετε και οδικώς (ως ένα σημείο) ακολουθώντας τον πρόσφατα βελτιωμένο χωματόδρομο (περίπου 10 χλμ.) από το χωριό Καλυβιανή. Θα αφήσετε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ και θα ακολουθήσετε ένα πέτρινο μονοπάτι μέχρι την παραλία, όπου θα βρείτε και μια καντίνα με τα απαραίτητα. Ο Μπάλος απέχει από τα Χανιά περίπου 56 χλμ.

Αγιος Παύλος – Απόκοσμο τοπίο

Οι πελώριοι αμμόλοφοι αυτής της ακτής είναι ένα σκηνικό που δεν ξεχνιέται. Τοπίο μαγευτικό, σπάνιας ομορφιάς, και σε απόσταση αναπνοής μάλιστα από τον γραφικό οικισμό του Αγίου Παύλου, 58 περίπου χλμ. νότια του Ρεθύμνου. Η παραλία λέγεται επίσης και Αλατσόγκρεμνος, έχει δροσερά νερά, κάποιες σπηλιές που εξασφαλίζουν την απαραίτητη σκιά, ενώ απολαμβάνει και υπέροχο ηλιοβασίλεμα, καθιστώντας τη μία από τις πιο αγαπημένες των ρομαντικών. Στα συν ο ενδιαφέρων βυθός που προσφέρεται για εξερεύνηση με μάσκα.

Πρέβελη – Αναγεννημένη φύση

Ενα από τα πιο αναγνωρίσιμα τοπία και συγχρόνως μια από τις αγαπημένες παραλίες της νότιας Κρήτης είναι χωρίς αμφιβολία η Πρέβελη. Η αμμουδερή ακρογιαλιά που σχηματίζεται στην έξοδο του ομώνυμου φαραγγιού συγκεντρώνει καθημερινά πλήθος κόσμου χάρη στα κρυστάλλινα νερά της, αρκετά δροσερά (με βοτσαλωτό βυθό) λόγω του ποταμού που εκβάλλει εδώ. Στην παραλία υπάρχει και μια καντίνα για ό, τι χρειαστείς, ενώ αξίζει να προσέξεις το φοινικόδασος που ξεκινά λίγα μόλις μέτρα από την ακτή, που κάηκε πριν από λίγα χρόνια, ωστόσο γρήγορα αναδημιουργήθηκε και συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης. Στην Πρέβελη θα έρθεις είτε με αμάξι από το Κάτω Μοναστήρι της Πρέβελης και έπειτα ακολουθώντας το μονοπάτι που κατεβαίνει στην παραλία , είτε με καΐκι από την Αγία Γαλήνη και τον Πλακιά (συνολικά 35 χλμ. από το Ρέθυμνο).

Μπαλί – Παραλίες για όλους

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις συνολικά παραλίες θα βρεις στο Μπαλί, η μια καλύτερη από την άλλη, όλες οργανωμένες, ενώ έχουν και το συγκριτικό πλεονέκτημα να απολαμβάνουν ήρεμα νερά, χωρίς να υποφέρουν από τους ανέμους, χάρη στον δυτικό προσανατολισμό τους. Καθώς μπαίνεις στο Μπαλί από την εθνική οδό Ηρακλείου-Ρεθύμνου, συναντάς με τη σειρά τις παραλίες Λιβάδι Βαρκότοπος, Λιμάνι και Καραβοστάσης. Διάλεξε όποια προτιμάς, όλες έχουν ψιλή άμμο και τις ίδιες ανέσεις. Το Μπαλί ανήκει στον Δήμο Μυλοποτάμου και βρίσκεται περίπου ανάμεσα στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο (30 χλμ. και 43 χλμ. απόσταση αντίστοιχα).

Τριόπετρα – Απόλυτη γαλήνη

Τρεις βράχοι που σχηματίζουν μια «χερσόνησο» σε σειρά δίνουν το όνομά τους στην Τριόπετρα, μια διπλή ουσιαστικά παραλία στον ρεθυμνιακό Νότο (περίπου 52 χλμ. από το Ρέθυμνο). Το μεγαλύτερο κομμάτι της, το πιο βορινό, είναι η Μεγάλη Τριόπετρα, μια ακρογιαλιά με χοντρή άμμο που απλώνεται για αρκετά χιλιόμετρα, οργανωμένη σε κάποιο τμήμα της με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια. Νότια από τους τρεις βράχους υπάρχει ο κολπίσκος της Μικρής Τριόπετρας, χωρίς ανέσεις αλλά με μια μεγάλη σπηλιά που εξασφαλίζει την πολυπόθητη σκιά.

Παραλία Ρεθύμνου – Η θάλασσα μέσα του

Αχανής, απλώνεται για χιλιόμετρα, σχεδόν από το παλιό ενετικό λιμάνι μέχρι και πολύ μετά την έξοδο της πόλης προς το Ηράκλειο. Η παραλία της πόλης του Ρεθύμνου έχει όσο χώρο θέλεις για να στρώσεις την πετσέτα σου, έχει και ξαπλώστρες με ομπρέλες αν προτιμάς να έχεις μια κάποια άνεση, έχει καταστήματα για ό, τι βάλει ο νους σου στην άλλη πλευρά του δρόμου, έχει ναυαγοσώστη, έχει ευκαιρίες για θαλάσσια σπορ, έχει και τη Γαλάζια Σημαία της για να είσαι βέβαιος πως θα απολαύσεις το μπάνιο σου σε νερά πεντακάθαρα. Μπορείς μετά να πεις πως έχουν άδικο οι Ρεθυμνιώτες που τη λατρεύουν;

Γεροπόταμος – Κρυμμένα μυστικά

Μια αμμουδιά με δροσερά νερά, χάρη και στον ποταμό που εκβάλλει εδώ, και με πολύ εύκολη πρόσβαση, καθώς η εθνική οδός περνάει μπροστά ακριβώς από την παραλία. Ο Γεροπόταμος, στη βόρεια πλευρά του Δήμου Μυλοποτάμου (18 χλμ. από το Ρέθυμνο), είναι αγαπημένη παραλία των Ρεθυμνιωτών, προσφέρει κάποιες ανέσεις αλλά και άπλετο χώρο για να απλωθείς όπως θέλεις. Εχει όμως και τα «μυστικά» της: στη δυτική πλευρά της παραλίας σχηματίζεται ακόμη μία ακρογιαλιά, περίκλειστη σχεδόν από τα βράχια και τις σπηλιές. Σήμα κατατεθέν είναι και η όμορφη φυσική καμάρα, όπου φτάνεις μόνο μέσω θαλάσσης. Κάποια καραβάκια που εκτελούν μίνι κρουαζιέρες σταματούν εδώ για λίγο.

Μάταλα – Ξακουστές σπηλιές

Από τη δεκαετία του ’60 έγιναν διάσημα και, έκτοτε, η φήμη τους καλά κρατεί. Νεοχίπηδες, παλιοί γνώριμοι και ουκ ολίγοι νέοι επισκέπτες κάνουν τα μπάνια τους με θέα στα βράχια, που έκαναν γνωστό τον μικρό κόλπο νότια του Ηρακλείου στα πέρατα της Γης. Ο λόγος για τις σπηλιές από ψαμμίτη που καταλαμβάνουν το δυτικό άκρο της παραλίας, οι οποίες λειτούργησαν ως προϊστορικές κατοικίες, μετέπειτα ρωμαϊκοί τάφοι και από το ’60 κι ύστερα ως σπίτια για τα παιδιά των λουλουδιών. Ψιλό χαλίκι, αέρηδες, όσες ομπρέλες χρειάζονται, τουαλέτες, και σε απόσταση αναπνοής όλες οι παροχές που μπορείς να φανταστείς. Διάσημο το φεστιβάλ των Ματάλων που έχει αναβιώσει, επίσης διάσημη και η αγαπημένη των γυμνιστών Κόκκινη Αμμος, προσβάσιμη από τη Χώρα, μέσω ενός 40′ μονοπατιού.

Μάλια – Ολων των φυλών

Είναι συνώνυμα της ξέφρενης διασκέδασης και το ίδιο συμβαίνει και με την παραλία τους. Η 4 χλμ. αμμουδιά των Μαλίων ξεκινά από τον οικισμό της Σταλίδας και τελειώνει στον ημερότερο «Ποταμό», στα όρια του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου. Ο ορισμός του οργανωμένου μπάνιου, φιλοξενεί beach bars, bar ξενοδοχείων, όλων των λογιών τα θαλάσσια σπορ κι ένα σωρό ξαπλώστρες που γεμίζουν ασφυκτικά από τουρίστες που ενώνουν τις δυνάμεις τους και, όπως όλα δείχνουν, έχουν βρει στο βόρειο Ηράκλειο τον παράδεισο των δυνατών ντεσιμπέλ!

Αγιοφάραγγο, Αστερούσια – Ιερό ησυχαστήριο

Την προλογίζει το «φαράγγι του Αγίου» και αποκαλύπτεται μετά από περπάτημα 15′. Αγαπημένη των κατασκηνωτών χάρη στην απομόνωση που προσφέρει και στην ύπαρξη πηγαδιού με πόσιμο νερό, δεν έχει δέντρα, παρ’ όλα αυτά, η αγριάδα του τοπίου αποζημιώνει τους παραμένοντες. Ψηλά κάθετα βράχια σε περικλείουν, τα οποία φυλούν μέσα τους δεκάδες θρύλους που αφορούν τις απροσπέλαστες σπηλιές – ασκηταριά 300 ασκητών, οι οποίοι, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ζούσαν εδώ σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης. Μία φορά τον χρόνο συναντιούνταν στο Γουμενόσπηλιο, οπότε φανερωνόταν πόσοι δεν είχαν αντέξει τις κακουχίες του προηγούμενου έτους. Η εντυπωσιακή παραλία ξεδιπλώνεται μετά τον ναό του Αγίου Αντωνίου (όπου και το πηγάδι), το τραχύ έδαφος που την περικλείει προσφέρεται για πεζοπορίες και αναρρίχηση, ενώ αν πάρεις το μονοπάτι αριστερά της εκκλησίας, αντικρίζεις τον Βουρβουλίτη, ένα σπηλαιοβάραθρο που επικοινωνεί με τη θάλασσα, το οποίο φουσκώνει ή πέφτει ανάλογα με την παλίρροια.

Χερσόνησος – Κλασική αξία

Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα θέρετρα της Κρήτης, εν πολλοίς, χάρη στην απάνεμη θάλασσα. Οι συνεχόμενοι κόλποι της Χερσονήσου σφύζουν από ζωή, ξεκινούν από τη μεγάλη αμμουδιά του Ανισαρά και συνεχίζουν έως τους βραχώδεις σχηματισμούς που φέρουν τα ονόματα των πολυάριθμων παρακείμενων ξενοδοχείων. Ντόπιοι και ξένοι ένα κουβάρι, χαίρονται τις χαρές της θάλασσας, που σε μέρη σαν κι αυτό θυμίζει ένα τεράστιο θαλάσσιο πάρκο!

Κομμός, Μοίρες – Βασίλειο της άμμου

Απέραντη, αμμώδης, πλούσια σε βλάστηση, με υπολείμματα αρχαίου οικισμού. Ο Κομμός είναι λίαν εντυπωσιακός και, λόγω όλων των παραπάνω, θεωρείται αγαπημένος των ελεύθερων κατασκηνωτών και των γυμνιστών. Ο αρχαιολογικός χώρος που έχει ανασκαφεί στη νότια πλευρά του τον καθιστά επίνειο της Φαιστού από το 1650 έως το 1250 π.Χ. και αποκαλύπτει σπίτια, δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις αρχαίων ελαιοπιεστηρίων. Εκεί και το οργανωμένο του κομμάτι, ενώ στη βόρεια πλευρά του «Ποταμού» βρίσκεις την ησυχία σου. Ξεδιπλώνεται 2 χλμ. βόρεια από τα Μάταλα, έχει θέα στις νήσους Παξιμάδια και ο δυτικός προσανατολισμός της την κάνει αγαπημένη (και) για τους κυνηγούς της Δύσης…

Τέρτσα, Βιάννος – Κρήτη όπως παλιά

Η χίπικη πλευρά της επαρχίας Βιάννου εμφανίζεται 6 χλμ. μετά το Μύρτος, μέσω του άγριου τοπίου που χαρακτηρίζει τα λασιθιώτικα βουνά. Το ανέγγιχτο από τον χρόνο μικρό χωριουδάκι που την προλογίζει, προσφέρει στους λουόμενους τα χρειαζούμενα: λιγοστά ενοικιαζόμενα και μια χούφτα ταβέρνες, τόσο γραφικές, που δεν θα ξέρεις ποια να διαλέξεις! Θα δεις τροχόσπιτα, θα δεις χίπηδες και θα ξαπλώσεις σε μια μεγάλη παραλία δίχως ομπρέλες, με τον χαρακτηριστικό μεγάλο βράχο που τη χωρίζει στα δύο και χαρίζει τη σκιά τους σε όσους προλάβουν.

Βάι, Σητεία – Εξωτική Ανατολή

Δίπλα του «κολλάει» η λέξη φοινικόδασος και αυτός είναι ένας από τους λόγους που θα το αναζητήσεις. Η πιο εξωτική παραλία της ανατολικής Κρήτης συνορεύει με την εξίσου διάσημη και αξιοθαύμαστη Μονή Τοπλού (14ος αι.) και χαρακτηριστικό της είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση ενδημικών φοινίκων της Κρήτης. Για 5.000 «φοίνικες του Θεόφραστου» μιλούν οι μελετητές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον μύθο, ξεπήδησαν από τη γη όταν Σαρακηνοί πειρατές «πασπάλισαν» με κουκούτσια από χουρμάδες το τότε πειρατικό απάγκιο. Ακόμα και σήμερα μακριά από τον πολιτισμό, κοιτά κατάματα το Καρπάθιο πέλαγος όντας 24 χλμ. ανατολικά της Σητείας, και συνορεύει (βόρεια) με την αμμουδιά της Ερημούπολης και (νότια) με την ακτή του Κουρεμένου. Το πιθανότερο είναι να σφύζει από λουομένους (τα τουριστικά πούλμαν κατακλύζουν ολημερίς το προαύλιο) οπότε, όποιος αναζητά την απομόνωση, δεν έχει παρά να ακολουθήσει το 5λεπτο μονοπάτι από το παρατηρητήριο μέχρι τη γαλήνια Ψιλή Αμμο, που το μόνο που της λείπει είναι οι φοίνικες…

Βούλισμα, Ιστρον – Βουτιά στο πράσινο

Ενας βαθυγάλαζος όρμος με ρηχά κρυστάλλινα νερά φιγουράρει στις προτιμήσεις ντόπιων και ξένων 12 χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου. Το Βούλισμα είναι όσο μεγάλο χρειάζεται ώστε να τους χωράει όλους! Στα ατού το beach bar – μπαλκόνι στον κόλπο, οι ομπρέλες για όσους τις αναζητούν, ο άπλετος χώρος για όσους τις απαρνιούνται και μια… πειρατική καντίνα στο βάθος του κόλπου, που σερβίρει τα απαραίτητα έως ότου βραδιάσει. Α! Και τα ψηλά βράχια που σε προστατεύουν από τη βοή και τα βλέμματα του παρακείμενου δρόμου…

Γαϊδουρονήσι, Ιεράπετρα – Παραδεισένιο νησί

…Η σκέτο «νησί» για τους Γεραπετρίτες. H Νήσος Χρυσή, η στενόμακρη λωρίδα γης που αχνοφαίνεται στην αγκαλιά του Λιβυκού 8 ν.μ. νοτίως της Ιεράπετρας, είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura και σχηματίστηκε 350.000 χρόνια πριν από έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου. Από τα μέσα Μαΐου μέχρι τέλη Οκτώβρη είναι καθημερινά επισκέψιμη (σε 45′) με καραβάκια από το Γεραπετρίτικο λιμάνι. Τι σε περιμένει εκεί; Αμμοθίνες, κέδροι (ουσιαστικά ένα 350 στρ. υπεραιωνόβιο κεδρόδασος που πολλές φορές ξεπερνά τα 10 μ. ύψος), γαλαζοπράσινα νερά, αμμουδερά μονοπάτια, η διάσημη «χρυσή παραλία» Μπελεγρίνα (και δίπλα της τόσες άλλες εξίσου όμορφες), δύο πηγάδια με υφάλμυρο νερό, ένα εκκλησάκι ταμένο στον Αϊ- Νικόλα, ένας φάρος, άργιλος σε δυο του σημεία, 49 είδη απολιθωμένων κοχυλιών,  υπολείμματα μινωικού οικισμού, καθόλου ρεύμα-νερό και κάποιες από τις πιο ξεχωριστές αναμνήσεις που θα αποκτήσεις. Θες και άλλα;

Ξερόκαμπος, Σητεία – Αγονη γραμμή

Είναι γεγονός, τα χέρσα τοπία φανερώνουν τις πιο απόκοσμες ακτές. Ο λόγος για τον Ξερόκαμπο Σητείας, μία από τις πιο απομακρυσμένες επιλογές του νησιού, καθώς για να τον προσεγγίσεις θα πρέπει να ακολουθήσεις τα 20 φιδογυριστά χιλιόμετρα από τη Ζήρο ή τα άλλα 15 από τη Ζάκρο. Ο νεόκτιστος μικρός παραθεριστικός οικισμός απλώνεται λίγο μακρύτερα απ’ το κύμα και συνίσταται από λιγοστά ενοικιαζόμενα και (κατά κοινή ομολογία) κάποιες από τις καλύτερες προτάσεις φαγητού. Φυσικά, αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η περιρρέουσα ησυχία και οι πολλαπλές επιλογές που προσφέρει για μπάνιο (οι γνώστες μετρούν 7 παραλίες) ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Για δύο, για δέκα, βραχώδεις, με βότσαλο, ακόμη και ιδανικές για λασπόλουτρα. Τι άλλο να ζητήσεις;

Αγία Φωτιά, Ιεράπετρα – Όαση

Τη συναντάς σε μια απότομη στροφή (η ταμπέλα εντοπίζεται μετά τα Φέρμα) 13 χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας, στον δρόμο για Μακρύ Γιαλό/Σητεία. Η διασημότερη οργανωμένη αμμουδιά της περιοχής αποτελεί όαση για τους εδώ ενδιαφερομένους, καθώς σχηματίζεται στην αγκαλιά πελώριων βράχων στην έξοδο μιας καταπράσινης κοιλάδας. Είναι προφυλαγμένη από τους ανέμους, τα κρυστάλλινα νερά της βαθαίνουν απότομα, έχει beach bar, 2 ταβέρνες και λιγοστά ενοικιαζόμενα. Το όνομά της το οφείλει στον παρακείμενο ναό της Αγίας Φωτεινής (αναφέρεται ως «Spiaggia di Santa Lucia» στις αρχές του 1600 από τον Ιταλό χαρτογράφο Francesco Basilicata), ενώ από το 2000 «διοργανώνει» με επιτυχία τουρνουά beach volley που συγκεντρώνει όλη τη νεολαία της νοτιοανατολικής ακτής!

Κείμενο: Ηλέκτρα Φατούρου, Γιάννης Μαντάς
Φωτογραφίες: Hρακλής Μήλας, Γιώργος Πατρουδάκης, Παναγιώτης Σαρρής

Πηγή: thetravelbook.gr