Ο αυγουστιάτικος ουρανός… «λούστηκε» με φως – Και Πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης

Δύο μοναδικά αστρονομικά φαινόμενα φώτισαν το βράδυ της Δευτέρας τον αυγουστιάτικο ουρανό δημιουργώντας ένα σπάνιο θέαμα.

Μια βραδιά για ρομαντικούς «λουσμένη» με το φως του φεγγαριού ήταν η χθεσινή και συυνολικά 115 αρχαιολογικοί χώροι έμειναν ανοιχτοί για το κοινό που θέλησε να απολαύσει τη λάμψη του.

Η έκλειψη έφτασε στο αποκορύφωμά της στις 21:22 ώρα Ελλάδας και η πανσέληνος στις 22:11. Η σκιά της Γης κάλυψε περίπου το ένα τέταρτο (25%) της διαμέτρου του φεγγαριού και έγινε ορατή (σε διαφορετικό βαθμό) από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.

Στην Ελλάδα πάραλληλα με το φαινομένο διοργανώθηκαν εκδηλώσεις  (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, θέατρο σκιών) για το κοινό.

Μια υπέροχη βραδιά πέρασαν όσοι βρέθηκαν στην Αθήνα αφού στο Μουσείο της Ακρόπολης ο Μανώλης Μητσιάς και η ορχήστρα του έδωσαν μια μοναδική συναυλία με αγαπημένες μελωδίες μεγάλων Ελλήνων συνθετών (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Μικρούτσικος, Κηλαηδόνης, Λεοντής, Μούτσης κ.ά.).

Την ίδια ώρα στο επιγραφικό και νομισματικό μουσείο η Ανδριάννα Μπάμπαλη και το κουαρτέτο Quarderinas Quartet έδωσαν μια ξεχωριστή… νότα στη χθεσινή βραδιά.

Την τιμητική της είχε η πανσέληνος και στο διαδίκτυο αφού χρήστες από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και του εξωτερικού έσπευσαν να φωτογραφίσουν το φεγγάρι και να δημοσιεύσουν τα στιγμιότυπα στα social media.