«Ουδέν νεότερον» από το μέτωπο για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης θυμίζει λίγο το ελληνικό δράμα που παίχτηκε την άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι του 2015: η κυβέρνηση αρχικά εξέφραζε την βεβαιότητα ότι θα κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου, κατόπιν εκτίμησε με δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι θα ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και τώρα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών κάνουν το …σταυρό τους να έρθουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές στα αρχές του Φεβρουαρίου.

Σε πρόσφατες δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης γνωστοποίησε για το θέμα της διαπραγμάτευσης ότι θα ολοκληρωθεί χωρίς νέα μέτρα ως και τα μέσα Φεβρουαρίου και τόνισε ότι καλύτερα είναι να μην συμμετάσχει το ΔΝΤ το οποίο ακολουθεί αντιφατική πολιτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και υπουργοί της κυβέρνησης διαβεβαίωναν πως η συμφωνία …γράφεται μεταξύ θεσμών και Αθήνας έως που φτάσαμε στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός μοιάζουν εγκλωβισμένοι στα χρονοδιαγράμματα που δίνουν στην δημοσιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς οι εταίροι με πρώτους τους Γερμανούς έχουν προβλέψει ότι οι διαβουλεύσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από τον Μάρτιο.

Η πρόβλεψη έγινε από τον αντιπρόεδρο της ΕΕ κ. Β. Ντομπρόφσκις ο οποίος φημίζεται για τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Β. Σόιμπλε, και πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό των μέτρων για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Η ελληνική πλευρά εμφανίζει μία αντίθεση μεταξύ ευρωπαίων εταίρων και ΔΝΤ και προσπαθεί να αξιοποιήσει την κόντρα Βρυξελλών και Ουάσιγκτον πιέζοντας να παραμείνει το Ταμείο σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.
Στην ανάλυση που κάνουν κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο Β. Σόϊμπλε έχει χάσει τους συμμάχους του στο Eurogroup μεταξύ των οποίων ανήκαν και οι Φιλανδοί οι οποίο – σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών – αποχώρησαν από το κλαμπ των σκληρών, ενώ παράλληλα η Αν. Μέρκελ φαίνεται ότι δεν αφουγκράζεται τις θέσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας της σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις. Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαίοι εταίροι στην πλειοψηφία τους διαφωνούν με τις επιλογές Σόιμπλε και τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συνέχιση του προγράμματος.

Στην πραγματικότητα όμως τα εμπλεκόμενα μέρη διαβλέπουν ότι η κόντρα Ε.Ε. και ΔΝΤ για τα μέτρα στην Ελλάδα αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμένει στην θεσμοθέτηση υψηλών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για μία δεκαετία με τα μέτρα που θα επιφέρουν στην ελληνική οικονομία και το ΔΝΤ συμφωνεί με τα μέτρα που περιλαμβάνουν μείωση συντάξεων και αφορολόγητου ακόμα και στην περίπτωση που συμφωνηθεί πλεόνασμα 1,5% ετησίως. Κατά βάθος η ελληνική κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί κύκλοι προσβλέπουν στην συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου όπου συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου με βασικό θέμα την Ελλάδα.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές το ΔΝΤ μετά τη συνεδρίαση θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στην οποία αναμένεται να ζητά πρόσθετα μέτρα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της με απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας έχει καταστήσει σαφές ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι απαραίτητη στο ελληνικό πρόγραμμα. Ερωτηματικό παραμένει η στάση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ κ. Ν. Τράμπ ο οποίος εκτιμάται ότι θα επιδιώξει να ορίσει νέο εκπρόσωπο της χώρας στου στο ΔΝΤ με εκλογή από το Αμερικανικό Κογκρέσο ο οποίος θα δώσει και το στίγμα της νέας ηγεσίας της υπερδύναμης για το ελληνικό ζήτημα.

Η Αθήνα τρέμει στην ιδέα ότι θα καθυστερήσουν περαιτέρω οι διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα να οδηγείται σε μία ήττα άνευ όρων προκειμένου να κλείσει η β αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και προφανή στόχο την ένταξη της χώρα στην ποσοτική χαλάρωση. Σε διαφορετική περίπτωση η επιμήκυνση των διαπραγματεύσεων και πέραν του Μαρτίου θα οδηγήσουν σε νέο αδιέξοδο την ελληνική κυβέρνηση που θέτει το θέμα των εκλογών ως …απειλή προς τους εταίρους ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι πρώτη επιλογή της ελληνικής πλευράς.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει εκλογές. Θα σας έλεγα ότι αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να προκύψει όχι από επιλογή της κυβέρνησης αλλά από μια πλήρη ανατροπή των σημερινών δεδομένων ή μέσα από ένα απόλυτο αδιέξοδο που κανείς δεν μπορεί να το αποκλείει όταν βρισκόμαστε κάτω από καθεστώς μνημονίου, αλλά που σε καμία περίπτωση εμείς δεν το επιθυμούμε ως κυβέρνηση, και θα αγωνιστούμε για να μην γίνει αυτό».