Οργή από τους συγγενείς του Κ. Προβιδάκη – “Ντροπή για τη μνήμη του νεκρού”

Στη φάση της εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης βρίσκεται αυτή την ώρα η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου, με μαγκούρες, του άτυχου 51χρονου Κώστα Προβιδάκη, πριν από ένα χρόνο στο Αντισκάρι.  Σήμερα αναμένονται και οι απολογίες των τριών κατηγορουμένων.

Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν και κατά την εξέταση της ιατροδικαστού και τεχνικού συμβουλου της οικογένειας των δυο κατηγορούμενων αδελφών Ελπίδας Σπανουδάκη  η κατάθεση της οποίας προκάλεσε ακόμα και την αποχώρηση συγγενών του άτυχου Προβιδάκη.

Η κ. Σπανουδακη ουσιαστικά αμφισβήτησε την ιατροδικαστική έκθεση που είχε συνταχθεί για το θάνατο του Προβιδάκη που κάνει λόγο για βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο στέλεχος του εγκεφάλου.

Η ίδια καταλήγει στο συμπέρασμα οτι δεν προκύπτουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αλλά θλαστικές κακώσεις της κεφαλής και οτι ο θάνατος επήλθε από παθολογικά αιτια. Με βάση όπως είπε την ιατροδικαστική έκθεση το φωτογραφικό υλικό της νεκροψίας νεκροτομής και την εξέταση των πλακιδίων των ιστών του νεκρού καταλήγει ότι ο άνθρωπος έπασχε από καρδιοπάθεια και στεφανιαία νόσο και ότι ο θάνατος του επήλθε λόγω της καταστασης που αντιμετώπιζε.

Η κατάθεση της προκάλεσε οργή με τους συγγενείς του νεκρου να φωνάζουν “ντροπή”, “πόσα πήρες για να πεις αυτά τα πράγματα” “στη μνήμη του νεκρού δεν πρέπει να τα λετε αυτά”.

Μάλιστα κατά την αποχώρηση της η Ιατροδικαστής προπηλακίστηκε στο διαδρομο των δικαστηρίων απο συγγενείς του θύματος.

Το δικαστήριο διέκοψε ξανά καθώς μετά την κατάθεση της ιατροδικαστού τέθηκε αίτημα από την πολιτική αγωγή και δη τον κ. Βγόντζα να διερευνηθούν επιστημονικά τα όσα κατέθεσε η τεχνική σύμβουλος των κατηγορουμένων και να κληθούν συνάδελφοι της για να αποφανθούν. Η εισαγγελέας είπε ότι δεν χρειάζεται αλλά αν τελικά γενικά γίνει δεκτο το αίτημα η ιατροδικαστής να είναι εκείνη που έκανε την αρχική νεκροψία νεκροτομή,

Είχε προηγηθεί διακοπή για την περίπτωση της βίαιης προσαγωγής του ιερέα του χωριού, που ειναι μάρτυρας που ωστόσο δεν χρειάστηκε αφού ο ιερέας προσήλθε τελικά μόνος του στο δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι αστυνομικοί αναζήτησαν τον ιερέα και δεν τον είχαν εντοπίσει. Ο ιερέας έχει καταθέσει στον ανακριτή ότι έχει δει τον 27χρονο βοσκό να κρατάει μαχαίρι και ότι μάλιστα τον απείλησε πράγμα που επανέλαβε και στην κατάθεση του στο δικαστήριο.

Πιο συγκεκριμένα ο ιερέας αναφέρθηκε στο εν λόγω περιστατικό λέγοντας ότι ενώ ο ίδιος βρισκόταν δίπλα στον νεκρό ήρθε ένας νεαρός που φορούσε κουκούλα και δεν φαίνονταν το πρόσωπο του, άρχισε να βρίζει τόσο τον ιερέα όσο και τους χωριανούς αναφέροντας ” Τραγόπαπα τι κάνεις; Αντισκαριανοί θα σας κάψω όλους, θέλετε να πάθετε τα ίδια;”
Όπως κατέθεσε ο ιερέας τότε καταλαβε οτι ο νεαρός είχε σχέση με το περιστατικο, πήγε να τον πιασει από το πέτο και εκείνος έκανε πίσω, του επεσε η κουκουλα και ειδε το πρόσωπο του 27χρονου. Τότε ο 27χρονος του πέταξε ένα μικρό μαχαιράκι σαν σουγιά την … κρυγιάδα του οποίου ένοιωσε στο αυτί του ανέφερε ο ιερέας.

Στη συνέχεια σύμφωνα πάντα με την κατάθεση ο 27χρονος έκλεψε ένα αμάξι και έφυγε ενώ παραλίγο να εμβολίσει ένα περιπολικό.

Ο ιερέας ανέφερε επίσης ότι τα έβαλε με τους συγχωριανούς του που δεν παρενέβησαν να σώσουν τον άνθρωπο και τους επέπληξε άσχημα. Για τον 27χρονο ανέφερε επίσης ότι ήταν σε εξαλλη κατάσταση μύριζε αλκοολ ενώ είχε αφρους στις άκρες του στόματος του. Παράλληλα τόνισε ότι αισθάνεται μεγάλη ευθύνη για το κακο που έκαναν τα πνευματικά του παιδιά και ζήτησε από εκείνους που έκαναν το έγκλημα αυτό “σαν Κρητικοί και σαν άνθρωποι να το πουν και να υποστούν τις συνέπειες”

Αναφορικά με τη συνελευση  που έγινε στο χωριό ανέφερε ότι οι  οικογενεια των δυο αδερφών είχε αντιπαραθέσεις με τους χωριανούς για τα βοσκοτόπια γιατι έβαζαν τα ζωα να βοσκούν σε ξένα χωράφια.

Η δίκη, που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και συγκινησιακή φόρτιση, είχε διακοπεί την περασμένη Τρίτη και θα συνεχιστεί στις 12 Μαϊου