Μάχη για τα τρενάκια. Καταγγελίες του Σ.Σγουράκη

Πεδίο αντιπαράθεσης αναμένεται στο σημερινό Δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15.00. Αιτία η πρόταση για διαγραφή οφειλών επιχειρήσεων μεταφοράς τουριστών, τα λεγόμενα τρενάκια.
Ο Σταμάτης Σγουράκης απέστειλε επιστολή-διαμαρτυρία για το θέμα
Η επιστολή αναφέρει:
Με ψεύτικες προφάσεις,με αυτοψία που επικαλείται τη μαρτυρία τού σημερινού προέδρου τής Δημοτικής κοινότητας Γεωργιούπολης σήμερα και αναφέρετε στα έτη 2012 και 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αποκόρωνα καλείτε στις 4/2/2015 να πάρει μια παράνομη απόφαση.
Καλείται να διαγράψει βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών ύψους 40.063,46 ευρώ και να επιστρέψει σαν αχρεωστήτως εισπραχθέντα 9,054,16 ευρώ δηλαδή συνολικά 49,117,62 ευρώ σε μόνο δύο επιχειρήσεις τού Δήμου Αποκόρωνα πού δραστηριοποιούνται στην εκμετάλευση τουριστικών τρένων με έδρα τη Γεωργιούπολη Αποκορώνου. Για να γίνουμε όμως κατανοητοί θα πρέπει να αναφερθούμε στις διαδικασίες πού αφορούν τις αποφάσεις για τα τέλη. Κάθε επιχείρηση πού δραστηριοποιείτε στην εκμετάλευση τουριστικών τρένων για να πάρει την άδεια της κάθε διαδρομής πού επιθυμεί ζητάει από το   Δημοτικό Συμβούλιο:

α)έγκριση βατότητας για το εντός οικισμού οδικό δίκτυο

β) μια θέση για αφετηρία πού να έχει  τις προδιαγραφές που ο νόμος απαιτεί  και τη σύμφωνη γνώμη τού τοπικού συμβουλίου.

Εφ΄οσον πάρει αυτές τις εγκρίσεις συνεχίζει τη διαδικασία για την απόκτηση άδειας εκτέλεσης της συγκεκριμένης διαδρομής.Αυτή τη διαδικασία έχουν ακολουθήσει όλες οι εταιρείες  εκμετάλευσης τουριστικών τρένων.Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει για την επιβολή τέλους σε αυτή τη δραστηριότητα.Με βάση το παραπάνω νομικό καθεστώς το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει για το έτος 2012 εφάπαξ για κάθε αφετηρία 3000,00 ευρώ με την 17/2012 απόφασή του πού κρίθηκε νόμιμη σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με την υπ΄αριθμό πρωτοκόλλου 340/27/03/2012. Η ίδια λογική επικράτησε και το 2013 με τη διαφορά ότι το Δημοτικό Συμβούλιο εκτιμώντας τους δύσκολους καιρούς  με τη κρίση πρότεινε και ψήφισε  τη μείωση του εφ΄απαξ τέλους σε 2500,00 ευρώ με αντίλογο την αντιπρόταση της τότε αντιπολίτευσης τού κ.Κουκιανάκη για 2.000,00 ευρώ και την καταψήφιση από το κ.Ζώη συνολικά των Δημοτκών τελών.Στήν ίδια απόφαση έγιναν διευκρινήσεις που αφορούσαν το έτος 2011 όπου δεν υπάρχει απόφαση για  επιβολή τέτοιων τελών και επομένως αν έχουν βεβαιωθεί από την υπηρεσία θα πρέπει να διαγραφούν και ακόμα έγινε διευκρίνηση ότι αν μια εταιρεία έχει παραπάνω από μια διαδρομές με την ίδια αφετηρία χρεώνετε σαν μία.
Με αυτό το νομικό πλαίσιο η τεχνική υπηρεσία του Δήμου πρότεινε και η οικονομική υπηρεσία βεβαίωσε τις οφειλές αναπτίσοντας την απαιτούμενη αλληλογραφία με τις εν λόγω επιχειρήσεις.
Σήμερα ο δήμαρχος στη προσπάθειά του να ανταποκριθεί στίς προεκλογικές του δεσμεύσεις προς τούς ημέτερους και χωρίς να λογαριάσει τι  είναι νόμιμο και τι παράνομο προχωρεί σε πρόταση προς το  Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας του να πάρει μια παράνομη απόφαση για τη διαγραφή των προαναφερόμενων βεβαιωμένων οφειλών 21,000,00 ευρώ για την εταιρεία ΤΑΛΛΩΣ ΑΕ  και για την επιχείρηση του κ.Βοτζάκη Παύλου διαγραφή 19.063,43 και επιστροφή 9.054,16 ευρώ πού έχει ήδη καταβάλει ο παραπάνω έως σήμερα.
Αυτά σύμφωνα με την εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας κατόπιν της με αριθμό πρωτοκόλλου 299/1 /01/2015 εντολής Δημάρχου.  Αυτό βέβαια το επεκτείνει και για την Αλμυρίδα και για τις Καλύβες όπου και εκεί υπάρχουν τέτοιες αφετηρίες με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση του ίδιου  στόχου.
Επικαλούμαστε τα έγραφα της τεχνικής και της οικονομικής υπηρεσίας ,το σύνολο των αποφάσεων που έχουν παρθεί τόσο από το Δημοτικό όσο και από τα τοπικά συμβούλια σε μια προσπάθεια στήριξης των συμφερόντων τού Δήμου που όλοι μας δώσαμε όρκο γιαυτό.

Αρνούμαστε να σιωπούμε σε τέτοιες παράνομες λογικές και πρακτικές.
Απευθυνόμαστε στους Δημοτικούς συμβούλους και τούς καλούμε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων στηρίζοντας τα συμφέροντα τού Δήμου και των πολιτών του.
Δηλώνουμε ότι σε περίπτωση πού η Δημοτική Αρχή προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση θα ασκήσουμε κάθε μέσον για τη κατάργησή της.

ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΟΚΗ

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΣΤΑΜΑΤΗΣ Ι.ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ