Κρήτη: Μειωμένη κατά 50% η παραγωγή ελαιολάδου

Αναστάτωση επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς μετά τη διαπίστωση της εκτεταμένης προσβολής από το έντομο «ρυγχίτης» που χτυπά τον καρπό της ελιάς  κατά την ανθοφορία του και το οποίο έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή στους ελαιώνες της Κρήτης.

Οι παραγωγοί που περίμεναν πως και πως φέτος  να υπάρξει αυξημένη παραγωγή δυστυχώς βλέπουν τι όχι μόνο αυξημένη δεν είναι αλλά έχει υποστεί και σημαντική μείωση λόγω του ρυγχίτη.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκημέχρι στιγμής η παραγωγή ελαιολάδου είναι μειωμένη κατά 50% ωστόσο ο ίδιος αναφέρει ότι η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου μπορεί να φθάσει στο σύνολό της  και το 70% με ότι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη των παραγωγών .

Παράλληλα όπως επισημαίνει υπάρχει και ποιοτική αλλοίωση του προϊόντος καθώς φέτος λόγω της ζημιάς που έχει κάνει ο ρυγχίτης τα λάδια είναι κατά μέσο όρο 0,8  οξέα από 0,3.

Η μέση παραγωγή που περιμέναμε  σε όλη την Κρήτη  ήταν 100.000 τόνους και  τώρα με δυσκολία να φτάσει τους 40 με 50 χιλιάδες τόνους. Σε καθημερινή βάση οι ελαιοπαραγωγοί που αλέθουν  βλέπουν τη μειωμένη παραγωγή με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη απογοήτευση αναφέρει ο ίδιος .

«Μετά από τις ζημιές που υπέστησαν οι ελιές από το χαλάζι που έπεσε τον Δεκέμβριο του 2016 αλλά και τις θερμές  αέριες μάζες που προκλήθηκαν πέρυσι και που  κυριολεκτικά ράβδισε τις ελιές φέτος περιμέναμε μια καλή χρονιά για το ελαιόλαδο και αυξημένη παραγωγή ωστόσο ο ρυγχίτης προκάλεσε μεγάλη καταστροφή»  επισημαίνει ο κ. χιλετζάκης.

Να σημειωθεί ότι το  έντομο αυτό τσιμπάει την ελιά στο δέσιμο και δημιουργεί μία τρύπα. Ευδοκιμεί στους ελαιώνες όπου δεν υπάρχει αντιμετώπιση ζιζανίων ή όταν ένα λιόφυτο δεν είναι σκαμμένο. Πολλαπλασιάζεται στους μη καλλιεργημένους ελαιώνες αλλά περνάει και στους ήδη καλλιεργημένους.

Στο μεταξύ, στις 30 Νοεμβρίου θα πληρωθεί στους βιοκαλλιεργητές το 70% των βιολογικών  που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του 2017 ύψους 40 εκ. ευρώ.

Επίσης όπως έκανε γνωστό ο κ. Χιλετζάκης  στις 30 Νοεμβρίου θα καταβληθούν  στους παραγωγούς από τον ΕΛΓΑ τα υπόλοιπα ποσά που εκκρεμούν για τις ζημιές στη φυτική παραγωγή το 2016 .
 

Neakriti.gr