ΚΚΕ: “Μαθητικός ξεσηκωμός για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει”

Ανακοίνωση της Τ.Ο Ρεθύμνου της ΚΝΕ για τις μαθητικές κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται στην Πόλη

Η Τομεακή Οργάνωση Ρεθύμνου της ΚΝΕ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών της πόλης μας, που ξεκίνησαν με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι μαθητές ακόμα μια χρονιά.

Όσο και αν θέλει ο Υπουργός και η κυβέρνησή του να παρουσιάσουν πως όλα λειτουργούν ομαλά, η πραγματικότητα το διαψεύδει.

Το σχολείο που «οραματίζεται» η κυβέρνηση είναι ένα σχολείο «σκληρότερης αρένας ανταγωνισμού» μεταξύ των μαθητών, ακόμα πιο εξοντωτικό, με περισσότερα εμπόδια, ένα σχολείο που θα μας κοιτάει τσέπη, ένα σχολείο «ανοιχτό» στην παρέμβαση χορηγών και επιχειρήσεων.

Αυτό αποδεικνύεται από την μειωμένη κατά 50% χρηματοδότηση του κράτους για την παιδεία, αθροιστικά από τα προηγούμενα χρόνια, αποτυπώνεται κάθε χρόνο στα χιλιάδες κενά των εκπαιδευτικών, στις υποδομές, στην ίδια τη λειτουργία των σχολείων.

Το νομοσχέδιο επίσης που ετοιμάζεται να φέρει η συγκυβέρνηση για το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια επιβεβαιώνει το πώς αντιλαμβάνεται τον χαρακτήρα του Λυκείου. Το νομοσχέδιο κινείται στην ίδια λογική που κινούνταν και τα προηγούμενα νομοσχέδια που έφερναν κατά καιρούς οι Υπουργοί Παιδείας τα προηγούμενα χρόνια. Από εκεί που όλη την προηγούμενη χρονιά προπαγάνδιζε την κατάργηση των Πανελληνίων εξετάσεων, το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφίσει φέρνει ένα Λύκειο-εξεταστικό κέντρο με τρεις πανελλαδικού τύπου δοκιμασίες (Ιανουάριο, Ιούνιο και διπλωματική εργασία).Ταυτόχρονα η όποια γενική μόρφωση θα σταματάει στην Ά Λυκείου, αφού στην Β΄ και Γ΄ Λυκείου οι μαθητές θα διδάσκονται μόνο τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Στο Ρέθυμνο οι μαθητές της Πόλης ήρθαν αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση από το πρώτο κουδούνι.

Στα Γυμνάσια δεν υπάρχουν καθηγητές της ειδικής αγωγής και δεν λειτουργούν καθόλου τα τμήματα ένταξης για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Αντίστοιχα πολυτέλεια θεωρείται η ενισχυτική διδασκαλία που σε μια σειρά σχολεία δεν λειτουργεί, γεγονός που οδηγεί τις εργατικές λαϊκές οικογένειες να δίνουν ένα σκασμό λεφτά σε φροντιστήρια. Ταυτόχρονα τα περισσότερα σχολικά κτήρια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση στα ΕΠΑΛ

Μετά από πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου πανελλαδικά θα λειτουργήσουν φέτος 400 λιγότερα τμήματα από πέρυσι, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ολιγομελή. Αλλά ακόμα και εκεί που λειτουργούν, οι μαθητές νιώθουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει η « κανονικότητα» του Υπουργείου.

  • Στο 1ο ΕΠΑΛ για παράδειγμα δεν είναι λίγες οι φορές που το κτήριο πλημμυρίζει, από τα νερά της βροχής.
  • Έχει μπει ο Οκτώβρης και συνεχίζονται οι ελλείψεις σε βιβλία και καθηγητές ειδικότητας. Για παράδειγμα στην ειδικότητα της γραφιστικής δεν υπάρχουν καθηγητές αλλά και δεν έχει δοθεί ακόμη η ύλη, σε μάθημα που είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο. Στην ειδικότητα των γεωπόνων  δεν υπάρχουν καθηγητές αλλά και δεν πρόκειται να διοριστούν παρά τα παραμύθια της κυβέρνησης για δήθεν διορισμούς.

Αυτή είναι η αναβάθμιση της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης που προπαγανδίζει το Υπουργείο. Η αλήθεια είναι ότι «αναβαθμισμένη» είναι η εκμετάλλευση των ΕΠΑΛιτών από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα με τις «ευλογίες» του κράτους. Σε αυτήν την κατεύθυνση ετοιμάζεται να γενικευτεί και το 4ο έτος μαθητείας που λειτούργησε πιλοτικά την προηγούμενη χρονιά. Το έτος αυτό που αφορά απόφοιτους των ΕΠΑΛ από 19-25 χρονών παρουσιάζεται σαν ευκαιρία στους μαθητές και διαφημίζεται μέσα και έξω από τα σχολεία με όλους τους τρόπους.

Η αλήθεια είναι ότι το μεταλυκεικό έτος είναι ευκαιρία, για ποιούς όμως;

Οι μαθητευόμενοι κατά τη διάρκεια των 9 μηνών  της μαθητείας πληρώνονται με το 75% του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 17,12 ευρώ καθαρά μεροκάματο, από το οποίο ο εργοδότης θα καταβάλει τα 6,12,καθώς τα 11 ευρώ θα είναι επιδοτούμενα από το κράτος.

Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν για ποιόν είναι ευκαιρία η μαθητεία…. Είναι ξεκάθαρη επιδότηση των εργοδοτών, που τους εξασφαλίζει πάμφθηνους εργαζόμενους που θα ανανεώνονται μάλιστα κάθε χρονιά με την επόμενη φουρνιά ΕΠΑΛιτών. Ταυτόχρονα ανάμεσα στις υποχρεώσεις των μαθητευόμενων είναι : «να μην δημιουργούν προβλήματα», να μην διανοηθούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι μαθητές του Ρεθύμνου ,όπως και οι συμμαθητές τους σε όλες τις πόλεις της χώρας, ξεκίνησαν να οργανώνουν τον αγώνα τους για την κάλυψη των αναγκών τους.Έβαλαν αιτήματα προς κατάκτηση, δίνοντας ένα «μάθημα» αγώνα κόντρα στην λογική των χαμηλών απαιτήσεων.

Ο αγώνας των μαθητών πρέπει να βρει στο πλάι του τα άλλα λαικά στρώματα που βιώνουν την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της ΕΕ.

  •  Τους καθηγητές που προσπαθούν να βγάλουν εις πέρας το εκπαιδευτικό τους έργο με όλο και λιγότερα εφόδια. Ήδη αναπληρωτές παραιτούνται μην μπορώντας να βρουν σπίτι στο Ρέθυμνο, κάτι που το ίδιο το κράτος έχει ευθύνη να παρέχει.
  • Τους γονείς που αναγκάζονται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν την μόρφωση των παιδιών τους.

Οι μαθητές στο Ρέθυμνο να αξιοποιήσουν την πείρα τους. Η τρομοκρατία και οι απειλές δεν θα περάσουν!

Πάει πολύ με την πρώτη κινητοποίηση μαθητών να ξεκινούν απειλές για ακύρωση των εκδρομών ή να αντιμετωπίζονται οι μαθητές σαν εγκληματίες. Αυτό που θα έπρεπε να ανησυχεί τους αρμόδιους φορείς είναι η λύση των προβλημάτων καθώς και ότι οι περισσότερες οικογένειες δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στην σχολική εκδρομή. Η εκδρομή εντάσσεται στην εκπαιδευτική διαδικασία και θα έπρεπε να πραγματοποιείται με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι να γίνεται πεδίο κερδοφορίας.

Η συνάντηση των δημοτικών αρχών με γονείς και μαθητές ήταν αναμενόμενο να μην δώσει λύση σε αυτά τα προβλήματα. Αυτό που θα έπρεπε να αγχώνει τον Δήμο είναι η ολοένα και μικρότερη χρηματοδότηση από το κράτος στις σχολικές επιτροπές και όχι η μορφή με την οποία οι μαθητές αποφασίζουν να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. Το βασικό αίτημα άλλωστε των μαθητών είναι η αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία. Οι αγώνες των μαθητών είναι δίκαιοι και έχουν κάθε λόγο να γίνονται. Δεν «κλείνουν» οι μαθητές τα σχολεία αλλά η πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν.

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί….

Η ΚΝΕ καλεί όλους τους μαθητές της πόλης , συντονισμένα να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέσα από αγωνιστικά 5μελή και 15μελή,συνελεύσεις σχολείων και τμημάτων. Κανένας δεν  μπορεί να είναι μόνος του στον αγώνα, όταν τα προβλήματα αφορούν όλους τους μαθητές. Η Τ.Ο Ρεθύμνου στηρίζει τον αγώνα τους και καλεί τον λαό του Ρεθύμνου να αγωνιστεί και αυτός στο πλάι των μαθητών, ο καθένας από το μετερίζι του, για μια κοινωνία που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας, για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα τους μαθητές και δεν θα εξοντώνει αυτούς και τις οικογένειές τους.