Η θάλασσα «τρώει» τις ακτές των Χανίων

Το πρώτο μεγάλο βήμα για να αρχίσουν οι παρεμβάσεις στις ακτές του κόλπου των Χανίων όπου η διάβρωση αυξάνεται ανησυχητικά, έγινε.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ολοκλήρωσε τη μελέτη για την προστασία των ακτών η οποία προβλέπει ήπιες αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις και υπέδειξε μεθόδους αξιοποίησης της. Ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ κ. Βασίλης Καψιμάλης μαζί με μέλη της μελετητικής ομάδας επισκέφθηκαν χθες τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη, στον οποίο παρουσίασαν τρόπους εφαρμογής της μελέτης πάνω στην οποία θα στηριχθεί η διάσωση των ακτών των Χανίων.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν κυρίως η διερεύνηση των μεθόδων υλοποίησης της μελέτης διάβρωσης και προστασίας των ακτών του κόλπου Χανίων, η οποία ανατέθηκε στο ΕΛΚΕΘΕ το 2013 και παραδόθηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων το 2016. «Το σημαντικό είναι ότι καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα στάδιο το οποίο μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι μέσα στο 2018 είναι πολύ πιθανό να έχουμε αρχίσει την υλοποίηση του έργου» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Βουλγαράκης σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη μελέτη που μπορεί να αποτελέσει βάση δεδομένων και να χρησιμοποιηθεί από όποιον φορέα το επιθυμεί.

Όπως είπε ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ κ. Βασίλης Καψιμάλης, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα διάβρωσης που ξεκινάνε από το Κολυμπάρι και φθάνουν μέχρι την πόλη των Χανίων. «Έχουμε στοχευμένα προτείνει τρόπους αντιμετώπισης και βρισκόμαστε εδώ για να φύγουμε πια από το ερευνητικό στάδιο και να περάσουμε στο στάδιο της υλοποίησης» σημείωσε ο κ. Καψιμάλης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν θα γίνουν μεγάλα τεχνικά έργα τα οποία θα πλήξουν τον τουρισμό, αλλά προσεγμένες παρεμβάσεις που δεν θα επηρεάζουν τη δραστηριότητα στο βόρειο άξονα των Χανίων.

«Ανοικτή πληγή» για τα Χανιά η διάβρωση των ακτών

Για πάνω από δεκαπέντε χρόνια, το παραλιακό μέτωπο των Χανίων ,από το Κουμ Καπί μέχρι και το Κολυμπάρι, απειλείται από τις δραματικές επιπτώσεις της διάβρωσης. Η περίπτωση του Κουμ Καπί με το οδόστρωμα να υποχωρεί και να ανοίγονται οπές στη μέση του δρόμου, είναι χαρακτηριστική.

Τον περασμένο Μάρτιο, από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί, όταν εξαιτίας της διάβρωσης υπέστη καθίζηση μεγάλο τμήμα του δρόμου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε άλλο σημείο του παραλιακού δρόμου. Εμφανή είναι τα σημάδια της διάβρωσης της ακτής στο Κολυμπάρι και τον Ταυρωνίτη, ενώ σε όλη την παράκτια ζώνη παρατηρείται μείωση του πλάτους της ακτής.

Η δημοτική αρχή των Χανίων αντιμετωπίζει κάθε φορά το πρόβλημα με μεμονομένες παρεμβάσεις, δεδομένου ότι για να προχωρήσει το έργο της αποκατάστασης και προστασίας, απαιτούνται πρόσθετες εγκρίσεις και συνοδευτικές μελέτες ακτομηχανικής, περιβαλλοντικές και στατικές. Με την μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ θα επιχειρηθεί τμηματική αντιμετώπιση της διάβρωσης.

Οι πρώτες παρεμβάσεις θα γίνουν σε ακτές του Πλατανιά και της Αγίας Μαρίνας για να περιοριστούν σε πρώτη φάση οι περιβαλλοντικές συνέπειες .Η περιοχή παρέμβασης επελέγη με γνώμονα την επιρροή του προβλήματος της διάβρωσης αφ ενός στο περιβάλλον και αφ εταίρου στον τουρισμό. «Σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα μας. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα και είπαμε να στοχεύσουμε από την περιοχή που ξεκινάει από το αλιευτικό καταφύγιο του Πλατανιά και φτάνει μέχρι τον Κάτω Σταλό, για να αποκαταστήσουμε με ήπιες παρεμβάσεις αυτή την πολλή όμορφη παραλία» υπογράμμισε ο κ. Καψιμάλης.

Στόχος της Αντιπεριφέρειας Χανίων είναι το έργο το οποίο θα στηριχθεί εξολοκλήρου στη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ , να ενταχθεί στο ΠΕΠ Κρήτης και να χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ. Από τα αποτελέσματα της εφαρμογής της μελέτης θα κριθεί αν οι παρεμβάσεις θα επεκταθούν με τον ίδιο τρόπο και στο υπόλοιπο τμήμα του κόλπου των Χανίων.

Το ερευνητικό έργο την παράκτια ζώνη του κόλπου των Χανίων είχε ολοκληρώσει λίγο πριν το θάνατο του ο διακεκριμένος επιστήμονας Παύλος Παυλάκης με χρήση καινοτόμου διαστημικής τεχνολογίας.

(φωτογραφία αρχείου)

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη