Ερώτηση για τα τιμολόγια της ΔΕΗ – Υπογράφουν και Πολάκης με Βαγιωνάκη

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προκάλεσαν την αντίδραση της μεγαλύτερης πλειοψηφίας των νοικοκυριών, αλλά και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που είδαν τους λογαριασμούς τους να εκτοξεύονται με την έλευση του νέου χρόνου.

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης, σε ομιλία του στη Βουλή στα τέλη Απρίλη (29/4) είχε επιτεθεί κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο αυξήσεων που επιχείρησε να περάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Στην ομιλία του ο κ. Λαφαζάνης είχε πει τα εξής: «Στις 31.12.2014, προς όνειδος όλων, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η ΡΑΕ αποφάσισε να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ. Το ειδικό αυτό τέλος χρεώνεται στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού και τα αυξάνει ισόποσα. Βρήκε λοιπόν την ώρα η ΡΑΕ, σε προεκλογική περίοδο να κάνει αυξήσεις. Απαράδεκτο από κάθε άποψη. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Είχαμε και συνέχεια στο σκάνδαλο. Αυτή η απόφαση δεν δημοσιεύθηκε προεκλογικά, ούτε δόθηκε δημοσιότητα στα ΜΜΕ, ούτε πήγε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ούτε στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ δημοσιεύθηκε. Και ξαφνικά είδαμε 3 Μαρτίου 2015 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να ανακοινώνονται οι αυξήσεις αυτές στο ΕΤΜΕΑΡ. Η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε τις αυξήσεις αυτές».

«Εγώ, μόλις ανέλαβα τη θέση αυτή στο υπουργείο, όπως είχα υποχρέωση, κάλεσα τη ΡΑΕ να μας ενημερώσει για τις εξελίξεις στη ρυθμιστική Αρχή. Δεν μας έκανε την παραμικρή νύξη στην ενημέρωση ότι υπήρχαν αυτές οι αυξήσεις. Ότι λειτουργούσαν από 1.1.2015 στα τιμολόγια και δεν είχαν δημοσιευθεί. Ούτε, έστω, μετεκλογικά και εκ των υστέρων ένοιωθαν ότι είχαν την υποχρέωση να μας ενημερώσουν» πρόσθεσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και κατήγγειλε «αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις σκοτεινού τύπου με αυξήσεις στη ζούλα».

Σήμερα, λιγότερο από ένα μήνα μετά, περισσότεροι από 80(!) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ αυτών και οι βουλευτές Χανίων Βαγιωνάκη και Πολάκης – κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό, με θέμα τα τιμολόγια του Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Στην ερώτηση αναδεικνύεται ο τρόπος που μεθοδεύτηκαν οι αυξήσεις των τιμολογίων στη ΔΕΗ την τελευταία τριετία, ενώ ζητείται από τον κ. Λαφαζάνη να παρέμβει προκειμένου σταματήσουν οι υπερχρεώσεις και η άνιση μεταχείριση των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και επιχειρήσεων.