Ελεύθεροι θα αφεθούν οι μετανάστες της Γαύδου, έξι συλλήψεις λαθροδιακινητών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μεταφοράς των μεταναστών από την ακριτική Γαύδο στα Χανιά μέσω του πλοίου Σαμαριά.

Οι 151 μετανάστες – καθώς οι 6 έχουν συλληφθεί ως λαθροδιακινητές- πρόκειται να διανυκτερεύσουν στο κλειστό κολυμβητήριο Ακρωτηρίου και αύριο θα υποβληθούν σε υγιειονομικές εξετάσεις έπειτα από συνεννόηση της δημάρχου Γαύδου Γκέλυς Καλλίνικου με την 7η ΥΠΕ. Στα Χανιά πρόκειται να μεταβεί επίσης εκπρόσωπος της ‘Υπατης Αρμοστείας προκειμένου να τους ενημερώσει για τα δικαιώματα τους,

Στην συνέχεια στους μετανάστες πρόκειται να χορηγηθούν έγγραφα παραμονής και θα αφεθούν ελεύθεροι, όπως ανέφερε στα “Χ.Ν.” ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, Μιχάλης Καραμαλάκης.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ 40 ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ
Μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται και 38-40 ανήλικα παιδιά, όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.
Τα παιδιά, όπως επεσήμανε ο κ. Καραμαλάκης, θα φιλοξενηθούν για 1-2 ημέρες από την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων μέχρι να αποφασίσει ο Εισαγγελέας τι μέλλει γενέσθαι.
ΕΞΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΛΑΘΡΟΔΙΑΚΙΝΗΤΩΝ
Σύμφωνα με τον κ. Καραμαλάκη η Αστυνομία προχώρησε σε έξι συλλήψεις λαθροδιακινητών.
Πρόκειται για έξι άτομα Αιγυπτιακής υπηκοότητας, που βρίσκονται ανάμεσα στους 157 μετανάστες και είχαν υποσχεθεί ότι θα τους μετέφεραν σε Ιταλικό έδαφος. Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας, «συνελήφθησαν, σήμερα (11.04.2015) από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, έξι αλλοδαποί υπήκοοι Αιγύπτου, για διευκόλυνση 151 αλλοδαπών μεταναστών.
Ειδικότερα, προχθές (09.04.2015) εντοπίστηκαν εκατόν πενήντα επτά (157) αλλοδαποί υπήκοοι Σουδάν, Σομαλίας, Αιγύπτου, Συρίας, Ιράκ και Ερυθραίας (κατά δήλωση τους), στη Νήσο Γαύδο Χανίων, οι οποίοι όπως προέκυψε έφτασαν στην Κρήτη μέσω θαλάσσης από το Λιμάνι της Λιβύης, με προορισμό την Ιταλία. Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων».