Εγκαινιάστηκε η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού Χανίων από τον Γ.Σταθάκη

Τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, τελέστηκαν σήμερα τα εγκαίνια του έργου επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας Λυμάτων Χανίων, παρουσία του Υπουργού, Γιώργου Σταθάκη.

Tα εγκαίνια της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού Χανίων πραγματοποιήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΧ απο τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη. 

Πρόκειται για ένα σημαντικότατο έργο που ξεκίνησε, ουσιαστικά, πρίν απο δύο δημοτικές αρχές και θα εξασφαλίσει την επεξεργασία των λυμμάτων του “Καλλικρατικού” Δήμου Χανίων για μια εικοσαετία.

Στην εκδήλωση εκτός απο τους εκπροσώπους της ΔΕΥΑΧ και του Δήμου Χανίων παρέστησαν και η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σμπυράκη, ο Βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Ανντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής και εκπρόσωποι φορέων.

Η εγκατάσταση μετά την επέκταση θα εξυπηρετήσει 170.000 ισοδύναμους κατοίκους από 117.000 που εξυπηρετούσε αρχικά, επεξεργαζόμενη αυξημένα φορτία για ένα χρονικό ορίζοντα 20 και πλέον ετών.

Η  σύμβαση υλοποίησης του έργου υπογράφτηκε στις 30-04-2013 με τον Ανάδοχο Κ/Ξ ΚΑΣΤΩΡ ΑΕ –ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ,  κύριος του έργου καθώς και φορέας κατασκευής του ήταν η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων, ενώ Διευθύνουσα Υπηρεσία ήταν η Τεχνική Υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.

Το έργο είχε συνολικό προϋπολογισμό μελέτης 14.981.400 Ευρώ και ποσό σύμβασης 10.337.156,50 Ευρώ (με Φ.Π.Α.).

Η χρηματοδότηση του έργου ήταν ενταγμένη στα Επιχειρησιακά Προγράμματα  Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α 2007-2013 και Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α 2014-2020 (έργο phasing) και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής και Εθνικούς Πόρους.