Δυο οι πυρήνες της οργάνωσης των απαγωγέων

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη και την ακτινογραφία της εγκληματικής οργάνωσης προκύπτουν μέσα από τη δικογραφία της υπόθεσης και τις καταθέσεις των πρωταγωνιστών.

Όπως αποκαλύπτεται, άλλοι απήγαγαν τον 54χρονο βιομήχανο, άλλοι στρατολογήθηκαν για να τον φυλάνε,  όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό και σε ό,τι έχει να κάνει με τις κατηγορίες του φερόμενου ως «εγκεφάλου» από την ομάδα των συλληφθέντων Σ.Ε :“Είχες αναλάβει τουλάχιστον το ρόλο της εύρεσης και στρατολόγησης των μελών του δεύτερου επιχειρησιακού πυρήνα εντάσσοντας στην εγκληματική ομάδα τους Γ.Β και Π.Χ, στους οποίους ανέθεσες ρόλους και υπέδειξες τις διαδικασίες και τη μέθοδο που θα ακολουθούσαν.
Αποτελείς έναν εκ των συνδέσμων του δεύτερου με τον πρώτο επιχειρησιακό πυρήνα, καθ΄όσον γνώριζες τον λόγο “απενεργοποίησης” του πρώτου πυρήνα και φρόντισες για την ομαλή ενεργοποίηση του δεύτερου πυρήνα”.

Με απλά λόγια, επιβεβαιώνεται ότι οι περίπου πέντε «σκληροί» ποινικοί που άρπαξαν τον Λεμπιδάκη το μεσημέρι της 30ής Μαρτίου, βγήκαν από την οργάνωση και στρατολογήθηκαν νέοι, που αποτελούν το δεύτερο κύκλο και ανέλαβαν τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων με την οικογένεια του θύματος.

Για παράδειγμα, ο Κ.Ε ο ιδιοκτήτης δηλαδή της μάνδρας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στη σοφίτα της οποίας βρέθηκε αλυσοδεμένος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, όπως αποκαλύπτει στην κατάθεση του “Η εμπλοκή μου στην απαγωγή Λεμπιδάκη ξεκίνησε την 10η Αυγούστου 2017. Πριν από αυτή την ημέρα δεν είχα καμία ανάμειξη ή σχέση [……]. Θέλω να σας πω ότι στην ουσία δεν συμφώνησα αλλά αναγκάστηκα να συμφωνήσω και χωρίς να μου προτείνουν κάποια χρήματα. Στις 22:30 της 10ης Αυγούστου, έφεραν το Λεμπιδάκη στην εταιρεία μου.

Τον μετέφερε ένα άσπρο μικρό αυτοκίνητο που δεν θυμάμαι να σας πω τη μάρκα. Εγώ εκείνη τη στιγμή ήμουν στη εταιρεία και τους περίμενα. Μέσα στο αυτοκίνητο ήταν τρία άτομα και ο απαχθείς. Ήταν δηλαδή ο Σ.Ε, ο Π.Σ και ένας ακόμη που μου συστήθηκε ως “Κώστας””. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος (σ.σ ο μυστηριώδης “Κώστας”) ήταν ο φύλακας και φροντιστής του Λεμπιδάκη, άγνωστο από πότε, αλλά όπως αποκαλύπτεται τον αντικατέστησε ο Γ.Β, ο λεγόμενος “Σκοπιανός” από τις 17 Σεπτεμβρίου δηλαδή τις τελευταίες δύο εβδομάδες της κράτησης του.

Στην κατάθεση του, ο συγκεκριμένος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι όπως του αποκάλυψε ο φερόμενος ως εγκέφαλος των συλληφθέντων δεν ήταν αρχικά στην απαγωγή αλλά την “κληρονόμησε” από κάποιον άλλο: “Στις αρχές Σεπτεμβρίου, με πήρε ο Σ.Ε τηλέφωνο και μου είπε να πάω στην Κρήτη να τον βοηθήσω και ότι θα έπαιρνα καλά λεφτά.

Εγώ τον ρώτησα τι δουλειά είναι αυτή και μου εξήγησε ότι αφορούσε στην απαγωγή ενός επιχειρηματία στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος. Μου εξήγησε ότι ο ίδιος δεν ήταν από την αρχή στην απαγωγή αλλά την είχε αναλάβει από κάποιον άλλο χωρίς να μου πει από ποιον. [….]. Η αμοιβή μου για αυτή την δουλειά θα ήταν 100.000 ευρώ και θα καθόμουν για 15- 20 ημέρες. Μάλιστα μου είπε ότι θα μπορούσα να πάρω και τη γυναίκα μου μαζί και θα ήταν σαν να κάναμε διακοπές”.

Έγινε επικοινωνία με τους δικηγόρους κάποιων εκ των συλληφθέντων προκειμένου να υπάρχει και η άποψη των εντολέων τους. Οι δικηγόροι του 44χρονου Ε.Π, κ.κ. Θωμάς Λεχωβίτης και Μιχάλης Κυραμαριός τονίζουν: «Ο εντολέας μας αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Η μόνη εμπλοκή του είναι ότι επέβαινε στο ίδιο αυτοκίνητο στις 7/7/17 με δύο συγκατηγορούμενούς του».