Δείτε την ποσότητα βροχής που έπεσε στον Αποκόρωνα

Δελτίο τύπου σχετικά με την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν στο νησί μας στις 26 και 27 Οκτωβρίου, επιμελήθηκε ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Συνήθως η ακρότητα των καιρικών φαινομένων είναι επιλεκτική, όχι μόνο ως προς την ένταση των καιρικών φαινομένων αλλά και  ως προς τη διάρκεια καθώς και την περιοχή την οποία πλήττουν. Αυτό ακριβώς συνέβη και την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στα βόρεια παράκτια τμήματα του Νομού Χανίων.

Μία στενή λωρίδα με ανατροφοδότηση ισχυρών Καταιγίδων,  η οποία εκτεινόταν κατά μήκος από την περιοχή της Σούδας (ανατολικά της πόλης των Χανίων) έως και το Κολυμπάρι (δυτικά των Χανίων) και με πλάτος λιγότερο των  10 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή, έπληξε με καταρρακτώδεις  βροχές και για 8 ώρες περίπου τους Δήμους Χανίων και Πλατανιά. Ευτυχές είναι το γεγονός ότι παρά τις σημαντικές ζημιές που προκλήθηκαν δεν θρηνήσαμε και ανθρώπινα θύματα.

Ο παρακάτω πίνακας δίνει τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που σημειώθηκαν στους σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο νομό, από τις 8 το πρωί μέχρι6 το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου.
Ο παρακάτω χάρτης δίνει τα σημεία των σταθμών ενώ οι κύκλοι σημειώνουν τους 4 σταθμούς με συνολικό υετό μεγαλύτερο από 100 mm.
Στις επόμενες σελίδες δίνονται τα διαγράμματα με τις δεκάλεπτες βροχοπτώσεις των 4 σταθμών με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εμμ. Λέκκας- Μετεωρολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΤΕ Κρήτης