«Δίκτυο Αλληλεγγύης Παραγωγών και Καταναλωτών» εγκαινιάζεται στο Ρέθυμνο

Το νέο συνεργατικό παντοπωλείο «Δίκτυο Αλληλεγγύης Παραγωγών και Καταναλωτών» εγκαινιάζεται σήμερα στο Ρέθυμνο και θα εδρεύει στην οδό Σβάιτσερ 12 και Παπαναστασίου, στην Καλλιθέα. Πρόκειται για τη συντονισμένη προσπάθεια ομάδας καταναλωτών και παραγωγών από όλο το Νομό Ρεθύμνου, τα μέλη της οποίας επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της αλληλέγγυας οικονομίας και του πολιτισμού, ως απάντηση στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κρίση που βιώνουν, τόσο οι ίδιοι όσο και οι συμπολίτες τους.

Για το λόγο αυτό, όπως το ίδιο το Δίκτυο επισημαίνει: «Αποφασίσαμε να ενταχθούμε στο Πανελλαδικό Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες, θεωρώντας ότι σπάζοντας τις αλυσίδες εξάρτησης παραγωγών και καταναλωτών από πολυεθνικές εταιρίες χονδρικής και λιανικής πώλησης, αποκτούμε τον έλεγχο σε ένα βασικό στοιχείο της ζωής μας: τη διατροφή και τον τρόπο παραγωγής και διάθεσής της». Αύριο, ημέρα των εγκαινίων, διοργανώνεται στον ίδιο χώρο και η 17η διανομή του Δικτύου με βασικά είδη διατροφής, όπως αλεύρι, ρύζι, όσπρια, πατάτες και κρεμμύδια, διανομή που θα συνοδευτεί και από συναυλία μουσικού σχήματος.

Το Δίκτυο διατηρεί και σχετική ιστοσελίδα www.dareth.gr, όπου πέρα των τηλεφωνικών παραγγελιών που μπορούν οι πολίτες να πραγματοποιούν καλώντας τον αριθμό 6987172643, υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακής παραγγελίας, ακόμη και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info@dareth.gr.

«Επιδιώκουμε την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, βασιζόμενοι σε σχέσεις αμοιβαιότητας, αμεσότητας, εγγύτητας και εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, μακριά από φασιστικές – ρατσιστικές ιδέες και πρακτικές, την κομματική προπαγάνδα και τα οικονομικά συμφέροντα. Λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας μέσω συνελεύσεων, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Επιδιώκουμε να προσφέρουμε ποιοτικά και ασφαλή ελληνικά προϊόντα, βιολογικά όπου είναι δυνατό, στηρίζοντας μεθόδους παραγωγής μη επιβλαβείς προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον και δίνοντας προτεραιότητα στην τοπική παραγωγή» αναφέρουν τα μέλη του Δικτύου.

Παράλληλα επισημαίνουν: «Επιδιώκουμε τη διαμόρφωση δίκαιης τιμής στα προϊόντα που διακινούμε, που να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση παραγωγών και καταναλωτών και την ποιότητα των προϊόντων. Η τιμή είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις τιμές της κυρίαρχης αγοράς, καθώς παρακάμπτει το κέρδος χονδρεμπόρων και πολυεθνικών αλυσίδων σουπερμάρκετ».