Γ. Ρωμανιάς: Μπορούμε να πληρώσουμε συντάξεις έως το 2017

“Δεν έχουμε πρόβλημα να πληρώνουμε τις συντάξεις το 2015, το 2016, το 2017, ρευστότητα υπάρχει. Αργότερα όμως, μετά το 2017 το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Ρωμανιάς, από τα Χανιά, όπου μίλησε σε εκδήλωση για το ασφαλιστικό, που διοργάνωσε η Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αναφορικά με το ασφαλιστικό, ο κ. Ρωμανιάς είπε “τα στοιχεία που είδα μόλις προχθές δείχνουν ότι οι δανειστές δεν έχουν μετακινηθεί ούτε κατά ένα εκατοστό από αυτά που ζητούσαν μέχρι και πέρυσι. Και είναι εντυπωσιακό διότι παρά το ότι έγινε η μέχρι τώρα συζήτηση και διαπραγμάτευση, παρά το ότι προβλήθηκαν επιχειρήματα ακλόνητα από εμάς, εν τούτοις φαίνεται ότι αυτοί δεν τα κατάλαβαν, δεν τα έλαβαν υπόψιν, κάτι περίεργο συμβαίνει. Για να καταλάβετε τι εννοώ. Ας πάμε στα όρια ηλικίας. Οι δανειστές πρότειναν και εξακολουθούν να το λένε ότι πρέπει όλοι, ακόμη και αυτοί που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, οι οποίοι διατηρούν τα παλιά όρια ηλικίας, δηλαδή οι μητέρες ανηλίκων, τα βαρέα και ανθυγιεινά, οι ΑμεΑ, οι ασφαλισμένοι προ του 1983, αυτές οι κατηγορίες που έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 διατηρούν τα παλιά όρια ηλικίας. Είναι περίπου 300.000 άτομα. Οι δανειστές θέλουν από την 1η του Γενάρη του 2016 και αυτοί να χάσουν τη δυνατότητα να φύγουν με τα παλιά όρια και να φεύγουν, πλέον, με τα καινούρια όρια, δηλαδή στο 67ο έτος της ηλικίας για πλήρη σύνταξη και στο 62ο έτος για μειωμένη. Έχουμε πει ότι αυτό, πέραν του ότι είναι αντικοινωνικό, είναι και ανόητο, διότι αν τους υποχρεώσεις μέχρι το τέλος να φύγουν, 300.000 άτομα θα συνωστίζονται στα ταμεία να κάνουν αιτήσεις συνταξιοδότησης. Και αυτό θα βουλιάξει τα ταμεία. Επομένως, είναι τελείως λάθος. Πέραν από αυτό, τους εξηγήσαμε ότι δεν είμαστε ζούγκλα. Υπάρχουν δικαστήρια. Υπάρχει το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έχει ήδη βγάλει αποφάσεις για τους ένστολους, για τους δικαστικούς, για τα ειδικά μισθολόγια, που έχει ακυρώσει τις αλλαγές. Τι αξία θα έχει λοιπόν να ψηφίσουμε ένα νόμο -κι εκκρεμεί και νέα απόφαση για τους δημοσίους υπαλλήλους- και στη συνέχεια να έρθει το Συμβούλιο της Επικρατείας να τον ακυρώσει; Δεν μπορεί λοιπόν να ακυρωθεί η δυνατότητα αυτών των ανθρώπων να φύγουν. Όλοι οι άλλοι, μερικά εκατομμύρια, τα οποία θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2013, αυτοί έχουν πάει ήδη στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη. Υπάρχει, λοιπόν, εδώ μια επιμονή, η οποία είναι ανεξήγητη. Δεν μπορούμε να την καταλάβουμε. Είναι ένα θέμα, που εμείς δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Και να το δεχόμασταν, όμως, υπάρχει το Συμβούλιο της Επικρατείας που θα το ακύρωνε.

Οσο για τις κόκκινες γραμμές και τις πιθανές μειώσαεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ο κ. Ρωμανιάς ήταν κατηγορηματικός.

“Μας λένε να μη δώσουμε τη 13η σύνταξη. Σε αυτό το θέμα δεν λένε πάντα τα ίδια. Έχουν διαφορετικές απόψεις κάθε φορά. Στην αρχή μάς είπαν να μην την ονομάσουμε 13η σύνταξη (είναι το δώρο Χριστουγέννων), αλλά να την ονομάσουμε επίδομα, βοήθημα. Αυτό είναι πονηρό. Διότι αν την πεις βοήθημα ισχύει μόνο για φέτος και θα πρέπει κάθε χρόνο να το ξανακουβεντιάζουμε αν ισχύει ή όχι. Δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Μας είπαν, στη συνέχεια, να μην είναι 700, αλλά να είναι 500 ευρώ. Τελικά, τις τελευταίες ημέρες, πριν σταματήσει η διαπραγμάτευση, γιατί από αύριο ξαναρχίζει, μας είπαν να τη συνδυάσουμε με το πρωτογενές πλεόνασμα. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι 3% του ΑΕΠ και για το 2016 4,5%. Εμείς είπαμε από την αρχή να είναι 0,5%. Τελικά γίνεται κάποια κουβέντα να πάει στο 0,75%, που σημαίνει ότι σε σχέση με το 3% αποδεσμεύονται κεφάλαια για να κάνουμε κοινωνική πολιτική. Αν συνδυαστεί η 13η σύνταξη με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και αν αυτό καθοριστεί για το 2015 σε 0,75% ή 1% μπορεί να δοθεί και η 13η σύνταξη. Αλλά βλέπετε ότι είναι αντικρουόμενες οι απόψεις τους. Σε ορισμένα σημεία, στα περισσότερα, έχουν κολλήσει εκεί που έχουν κολλήσει και σε άλλα οι ίδιοι φαίνεται να μην έχουν άποψη οριστική», είπε και επεσήμανε ότι «για εμάς είναι δέσμευση η καταβολή της 13ης σύνταξης. Η 13η σύνταξη είναι για τον Δεκέμβριο. Δεν είναι κάτι που μας επείγει αύριο. Ό,τι και να κάνουμε τον Δεκέμβριο θα καταβληθεί. Δεν είναι από τα επείγοντα θέματα που πρέπει να ρυθμίσουμε τώρα, όπως είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, την οποία εμείς έχουμε καταργήσει στην πράξη και δίνουμε τις επικουρικές τώρα χωρίς μειώσεις. Δεν εφαρμόζουμε τη ρήτρα”, ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι, “από το 2001 έχω κάνει αλλεπάλληλες μελέτες και έχω πει ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα, μακροχρόνια, δεν είναι βιώσιμο. Για αυτό, λοιπόν, είχαμε φροντίσει και ήταν δική μου εισήγηση αυτή και δημιουργήσουμε το λεγόμενο ΑΚΑΓΕ, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης της Γενεών. Το δημιουργήσαμε αυτό, διότι είχαμε προβλέψει ότι το ασφαλιστικό θα είχε μεγάλο πρόβλημα από το 2019 και πέρα. Το ΑΚΑΓΕ είναι ένα είδος κουμπαρά. Το δημιουργήσαμε από τότε με σκοπό το 2019, που θα παρουσιάζονταν τα ελλείμματα στο ασφαλιστικό, να μαζέψουμε ό,τι θα είχε συγκεντρωθεί για να το χρησιμοποιήσουμε. Πράγματι σήμερα έχουν μαζευτεί μέχρι τώρα 3,2 δισ. ευρώ. Δεν το πείραξε μέχρι τώρα ευτυχώς κανείς και δεν μπορεί να το πειράξει κανείς. Μέχρι το 2019 θα έχουν μαζευτεί 5,5 δισ. ευρώ περίπου. Αυτό είναι ένας κουμπαράς, ένα αποκούμπι για το 2019. Αυτό το είχαμε θεσπίσει εδώ και δέκα χρόνια. Μεσολάβησε, όμως, το περίφημο PSI και ανέτρεψε όλα τα δεδομένα. Διότι το PSI αφαίρεσε περίπου 25 δισ. ευρώ από την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων. Και τώρα τι έγινε… Με τη δημιουργία αυτής της έλλειψης είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να βρούμε λύση μόνο με το ΑΚΑΓΕ. Δεν φτάνει τώρα. Θα πρέπει να βρούμε τρόπο για να λειτουργήσει σωστά το ασφαλιστικό, σταδιακά, όχι μαζεμένα, να αποκαταστήσουμε τις απώλειες από το PSI. Και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε. Δεν έχουμε πρόβλημα να πληρώνουμε τις συντάξεις το 2015, το 2016, το 2017. Ρευστότητα υπάρχει. Αργότερα όμως, μετά το 2017, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Και θέλουμε να ελπίζουμε ότι μέχρι τότε, έχουμε ένα σχέδιο, το οποίο έχουμε βάλει ήδη σε εφαρμογή. Πρώτον, έχουμε εντοπίσει 24 νέες πηγές χρηματοδότησης. Αυτές τις πηγές, σε αυτή τη φάση, τις μετράμε για να δούμε τι χρήματα μπορεί να αποδώσει κάθε μία. Στη συνέχεια, έχουμε τη δημιουργία του λεγόμενου Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, που σημαίνει ότι θα πάρουμε ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου να τη μεταβιβάσουμε στο ασφαλιστικό σύστημα. Ακολούθως, έχουμε τον ΑΚΑΓΕ. Όπως είπαμε, 5,5 δισ. ευρώ θα είναι το 2019. Και βέβαια, αυτό που κάναμε με τον τελευταίο Νόμο, τον 4321, τον Νόμο που είναι γνωστός για τις 100 δόσεις. Αυτός ο Νόμος δεν έδωσε απλά τη δυνατότητα κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και σε άλλους, να εξοφλήσουν τα χρωστούμενα σε 100 δόσεις. Έκανε κάτι σημαντικότερο. Πήρε 130.000 ασφαλισμένους μέχρι στιγμής, που δεν πλήρωναν τις εισφορές, και αυτοί πληρώνουν και τις τρέχουσες εισφορές. Μπήκανε, δηλαδή, πλέον στη διαδικασία. Ενισχύεται το σύστημα μηνιαία πλέον και από αυτούς. Αν τα συμμαζέψουμε όλα αυτά και κάτι άλλα που έχουμε στον σχεδιασμό μας, αλλά αυτά από τον Σεπτέμβριο και πέρα, θα δείτε ότι σταδιακά μπορεί να αποκατασταθεί η απώλεια που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω του PSI”.