Βραβεύσεις και τιμές στο Δημοτικό των Βρυσών

 

Την περασμένη Τετάρτη 14 Ιούνη το απόγευμα, παρουσία του δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη,  σε μια ιδιαίτερη τελετή λήξης που έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο του σχολείου, έπεσε η αυλαία για το δημοτικό των Βρυσών . Ήταν μια εκδήλωση διαφορετική από τις προηγούμενες καθώς εκτός από το θέμα που παρουσίασαν οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές-τριες για την «Αρχαία Ελλάδα του 4ου  αιώνα Π.Χ.» είχε κι  έντονη συγκινησιακή φόρτιση.

Οι βραβεύσεις δύο συνταξιούχων εκπαιδευτικών οι οποίοι συνέδεσαν το όνομά τους με τη σύγχρονη ιστορία του δημοτικού, ανακάλεσαν μνήμες από το παρελθόν κι έφεραν στην επιφάνεια πτυχές που αναδεικνύουν τη θέληση  για διαφύλαξη των πανανθρώπινων αξιών. Οι Σταύρος Ζώης κι Εμμανουήλ Βαλσαμάκης (ιερέας) επί σειρά ετών με την συμβολή τους πρόσφεραν τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία αλλά και στην εκπαίδευση γενικότερα, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Το πολυσήμαντο έργο τους αναδείχθηκε στην εκδήλωση μέσα από σχετικές αναφορές στο παρελθόν αλλά και από το γεγονός ότι το σχολείο σε αρκετούς τομείς λειτουργικά βαδίζει με βάση την οργανωτικότητα των δύο συγκεκριμένων ανθρώπων.

Εν τω μεταξύ στο ρόλο των εκπαιδευτικών γενικότερα, στάθηκε και ο δήμαρχος κ. Κουκιανάκης, ο οποίος χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε χαρακτηριστικά πως « είναι οι μεταλαμπαδευτές των ιδεών και οι φρουροί των αξιών» .

Αναφερόμενος επίσης στις σχέσεις Δήμου και Σχολείου εξήρε την αγαστή  συνεργασία με το σχολικό συγκρότημα των Βρυσών επισημαίνοντας τα εξής: « Δήμος και σχολείο βαδίζουν χέρι- χέρι. Υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και πολύ καλή συνεργασία από όλες τις πλευρές και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων. Αν και η οικονομική στενότητα είναι αρνητικός παράγοντας, ωστόσο όπου χρειάζεται παρεμβαίνουμε δραστικά για να διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής των παιδιών μας. Διαχειριστήκαμε κρίσιμα θέματα την τελευταία διετία που είχαν να κάνουν κυρίως με την ασφάλεια. Αντικαταστήσαμε τις δύο στέγες στη βορειοδυτική πλευρά, κόψαμε τους ευκαλύπτους που ήταν μια διαρκής πηγή κινδύνου για τα παιδιά αλλά και για τον κόσμο, κάναμε εσωτερικές παρεμβάσεις όσον αφορά  στα ταβάνια του ισογείου, αποκαταστήσαμε τις σημαντικές φθορές στα φρεάτια περιμετρικά του κτιρίου, αποκαταστήσαμε το δίκτυο ύδρευσης ενώ η χρηματοδότηση του σχολείου για την κάλυψη των διαρκών και πάγιων αναγκών είναι συνεχής μέσω της  Σχολικής Επιτροπής. Οι υποχρεώσεις μας ωστόσο δεν σταματούν σήμερα. Γνωρίζουμε καλά  τα κτιριακά  προβλήματα.  Η αναμόρφωση της αυλής, μέρος της στέγης στην ανατολική πλευρά, τα κουφώματα, η θέρμανση (παλαιότητα του καυστήρα)  είναι κι αυτά στις προτεραιότητές μας. Όμως για να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει να προτάξουμε τη συλλογικότητα και όχι την ατομικότητα. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε…».

Αξίζει να σημειωθεί πως το σχολικό κτίριο των Βρυσών που παλαιότερα συστεγάζονταν δημοτικό, γυμνάσιο κι ΕΠΑΛ (σήμερα συστεγάζεται το δημοτικό με το νηπιαγωγείο) έχει κατασκευαστεί το 1987 και η έκτασή του ξεπερνά τα 1.500 τμ (εσωτερικοί χώροι) πράγμα που σημαίνει πως η συντήρησή του είναι αρκετά δαπανηρή.

Τέλος ο δ/ντης  της σχολικής μονάδας Ευάγγελος Μαρκούγιας/ Ντουκάκης, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές  που συνέβαλαν στην ομαλή πορεία του σχολείου (Δ/ντη Π.Ε  Ν. Χανίων Εμμανουήλ Μηλιαράκη, Σχολική Σύμβουλο 4ης Περ. Δημ. Εκπαίδευσης Μαργαρίτα Γερούκη, Δήμο Αποκορώνου, Σχολική Επιτροπή,  Αστυνομία, Εκκλησία, Πυροσβεστική,  τοπικούς επιχειρηματικούς φορείς, σύλλογο Γονέων- Κηδεμόνων, γονείς και παππούδες, μαθητές-τριες κι εκπαιδευτικούς), έκλεισε την εκδήλωση αναφερόμενος στο θλιβερό περιστατικό του Μενιδίου προτρέποντας τους μεγαλύτερους να έχουν τεταμένη την προσοχή τους ώστε να μην χάνονται αθώες παιδικές ψυχές στον …βωμό των όπλων!

  • Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός από το πλήθος κόσμου, η υπεύθυνη για θέματα Παιδείας Α/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Μαρία Αθητάκη και ο αντιδήμαρχος Αντώνης Κοτσυφάκης.
  • Με το πέρας της εκδήλωσης ο Σύλλογος Γονέων- Κηδεμόνων τίμησε τους αποφοιτήσαντες της Έκτης Τάξης, παράθεσε μπουφέ στους μαθητές-τριες μοιράζοντας δωρεάν σουβλάκια και χυμούς ενώ αργότερα δεξιώθηκε εκπαιδευτικούς και γονείς. Το γλέντι μάλιστα κράτησε μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες. Προηγήθηκε ωστόσο όλων η κλήρωση της λαχειοφόρου  του Συλλόγου Γονέων  (από μαθητές- τριες του σχολείου) και μοιράστηκαν σε δεκαπέντε τυχερούς πλούσια δώρα.

 

Λεζάντα

Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά ο αντιδήμαρχος Αντώνης Κοτσυφάκης,  η υπεύθυνη για τα θέματα Παιδείας Μαρία Αθητάκη,  ο δ/ντης Ευάγγελος Μαρκούγιας, ο πατήρ Εμμανουήλ Βαλσαμάκης, ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης κι ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός επί σειρά ετών δ/ντης του σχολείου  Σταύρος Ζώης.