Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων σε δύο περιοχές της Κρήτης

Δύο περιοχές της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 14 περιοχές της χώρας στις οποίες σύμφωνα με τους επιστήμονες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων του κορωνοϊού το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη Realnews, ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτιμά: «Οι περιοχές της χώρας που χαρακτηρίζονται από ανοδική τάση κρουσμάτων και θα πρέπει να παρουσιάσουν σημεία αποκλιμάκωσης είναι η Αιτωλοακαρνανία, η Φωκίδα, η Ευρυτανία, η Αρτα, η Πρέβεζα, η Πιερία, τα Γρεβενά, η Ξάνθη, ο Εβρος, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος και η Ρόδος. Εκεί θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση από τον ΕΟΔΥ με κινητά κλιμάκια, τα οποία θα μπορούσαν να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, ώστε να ανιχνεύσουμε νωρίς ασυμπτωματικούς ή και προσυμπτωματικούς φορείς, πριν αναπτυχθούν οι σχετικές με αυτούς αλυσίδες διασποράς».

Η αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη θα αρχίσει να φαίνεται στα τέλη του 2021. Παράλληλα, εξηγεί πώς θα αποφύγουμε το πέμπτο κύμα της πανδημίας:

«Η αποκλιμάκωση θα φανεί μέσα στο 2021, αν και αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στον Ιανουάριο του 2022. Ανάλογα με τον ρυθμό με τον οποίο θα γίνεται η τρίτη δόση εμβολιασμού και με την πιθανότητα εμφάνισης μιας πιο μεταδοτικής μετάλλαξης του ιού, η οποία θα παρουσιάζει μεγαλύτερη διαφυγή από την ανοσία, θα κριθεί η εμφάνιση ή όχι ενός πέμπτου κύματος», αναφέρει ο Δ. Σαρηγιάννης, εξηγώντας πως μια νέα έξαρση της πανδημίας θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένους παράγοντες.

«Αν όλοι οι εμβολιασμένοι κάνουν την τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη και δεν βρεθούμε μπροστά σε μια πιο δυναμική μετάλλαξη και τα μέτρα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, τότε μπορούμε να αποφύγουμε την εμφάνιση ενός πέμπτου κύματος της πανδημίας», ξεκαθαρίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Δ. Σαρηγιάννης για τα ημερήσια κρούσματα μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά και οι εκτιμήσεις του για τον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

«Η κορύφωση αναμένεται να χαρακτηρίζεται από μια ημερήσια τιμή κρουσμάτων γύρω στα 7.000-7.400 μεσοσταθμικά (κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος). Αυτός ο δείκτης, ο οποίος είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται γιατί είναι πολύ πιο σταθερός και χαρακτηριστικός της δυναμικής της πανδημίας, περιμένουμε να πέσει στα 3.200 κρούσματα ανά ημέρα γύρω στα Χριστούγεννα. Αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα μέσα στις γιορτές, ο δείκτης θα μπορούσε να πέσει περαιτέρω, στα 2.500 κρούσματα ανά ημέρα, μέχρι το τέλος του χρόνου», σημειώνει ο καθηγητής.

Ακόμη, περίπου 650 άτομα αναμένεται να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ γύρω στις 11 Δεκεμβρίου και έπειτα, προς το τέλος του έτους, οι διασωληνωμένοι να μειωθούν σε περίπου 410. Δυστυχώς, σύμφωνα με τον καθηγητή, η παραπάνω πορεία της πανδημίας αναμένεται να μεταφραστεί και σε αυξημένο αριθμό θανάτων, που μπορούν να φτάσουν μεσοσταθμικά στους 92 ανά ημέρα γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ αναμένεται να πέσουν στους περίπου 65 την ημέρα στο τέλος του έτους.