Ακόμα και τώρα ληστεύουν οι Γερμανοί τις τράπεζές μας!

Ακόμα και τώρα ληστεύουν οι Γερμανοί τις τράπεζές μας! Ενώ απαγορεύουν στους πολίτες να σηκώνουν πάνω από 420 ευρώ την εβδομάδα, επιτρέπουν στους πλούσιους να αγοράζουν ομόλογα του γερμανικού Δημοσίου με όσα εκατομμύρια θέλουν!!! Έτσι παρακάμπτουν τα Capital Controls και βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, οι εκλεκτοί του συστήματος! Μέσω του χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κάθε επενδυτής, που είχε την ειδική γνώση,  μπορούσε να αγνοήσει τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και μετέφερε τα χρήματα του στο εξωτερικό! Αυτό δεν είναι παράνομο, ούτε όμως και ηθικό.  Την ώρα που ο κάθε καταθέτης των ελληνικών τραπεζών, φοβάται και αγωνιά για το τι θα του ξημερώσει αύριο, ο «επενδυτής» μπορεί να επιλέξει τη χώρα που θα μεταφερθούν τα χρήματα του και δεν ανησυχεί πια για τίποτα. Ούτε τα Capital Controls, ούτε το bail in, ούτε καν το Grexit! Τα δικά του λεφτά, θα «ξεκουράζονται» με ασφάλεια σε (σχεδόν) όποια χώρα θέλει.

Όπως αποκαλύπτουν στελέχη της αγοράς, η διαδικασία όχι μόνο δεν ήταν μυστική, αλλά θεωρείται και αρκετά απλή παρά τους  περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.  Συγκεκριμένα, το μόνο που κάνουν είναι να αγοράσουν μετοχές της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα και η οποία θα διαπραγματεύεται στο Λονδίνο και την Κύπρο. Μετά την αγορά των μετοχών από το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά μπορούν να επιλέξουν νέο θεματοφύλακα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αλλάζουν τράπεζα και επιλέγουν μία σε όποια χώρα του εξωτερικού θέλουν, π.χ. στο Λονδίνο.  Αφού οι μετοχές περνούν στην φύλαξη της λονδρέζικης τράπεζας, μετά μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές.  Μετά από αυτό, τα χρήματα που θα πάρουν, κάπου πρέπει να μπουν και αφού η συναλλαγή έχει βάση το Λονδίνο, θα μπουν σε έναν λογαριασμό που θα ανοίξει η τράπεζα εκεί. «Άμπρα κατάμπρα», τα χρήματά βρίσκονται πλέον στο Λονδίνο και αν θέλουν, σε λίρες Αγγλίας. Το ίδιο βέβαια, γίνεται και με την Γερμανία…

Αυτό που τόνιζαν οι ίδιες πηγές,  είναι ότι η Τράπεζα Κύπρου αποτέλεσε μία αρκετά καλή ευκαιρία για όσους ήθελαν να μεταφέρουν χρήματα και με αυτόν τον τρόπο, «ξενοιάζουν»  αφού πλέον δεν θα έχουν τον κίνδυνο να μετατραπούν τα χρήματά τους σε δραχμές όπως θα γινόταν αν τα είχαν αφήσει στην Ελλάδα, όπως εμείς τα υπόλοιπα, σύννομα κορόιδα. Εμείς, αν φύγουμε ποτέ από το ευρώ, θα δούμε τα ωραία μας ευρώ να γίνονται δραχμές και να δέχονται την μία υποτίμηση μετά την άλλη, μέχρι που θα χάσουν την αξία τους. Από την άλλη, οι «μάγκες» που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, π.χ. στη Γερμανία, μπορούν να φέρουν τα  λεφτά τους πίσω μετά την υποτίμηση και να αγοράσουν «την μισή Ελλάδα»!

Όμως, τα Capital Controls φαίνεται ότι είναι διάτρητα, καθώς υπάρχουν και άλλοι, νόμιμοι τρόποι να «φυγαδευτούν» κεφάλαια στο εξωτερικό. Από τα τέλη Ιουνίου 2015, που επιβλήθηκαν τα capital controls, οι Έλληνες επενδυτές, είχαν «παγώσει». Όμως  στις επτά Δεκεμβρίου, χαλάρωσαν οι περιορισμοί. Από τότε «χαλάρωσαν» τα capital controls, για τους επενδυτές που ρευστοποιούν θέσεις σε ξένα assets, το ποσό αυτό πιστώνεται στον λογαριασμό τους και μπορεί να επανεπενδυθεί σε ξένα assets. Δηλαδή μπορούσες να κάνει ότι θέλεις με το «παλιό χρήμα». Όπως τονίζεται όμω αρμοδίως, η ελληνική αγορά, έχει πολλά «παραθυράκια» και για όσους θέλουν να επενδύσουν σε ξένα assets χωρίς να έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό.

Πρώτες – πρώτες, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα από ασφαλιστικά και επενδυτικά προϊόντα που συνιστούν έμμεση τοποθέτηση σε ξένες αγορές. Μέσω των θυγατρικών τους (Asset Management – ΑΕΔΑΚ), οι τράπεζες διαθέτουν πουλάνε μία μεγάλη γκάμα, αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν απευθείας σε ομόλογα και μετοχές του εξωτερικού.

Εθνική και Eurobank, έχουν εταιρείες με έδρα το Λουξεμβούργο, από όπου διαχειρίζονται τα εξειδικευμένα προϊόντα επένδυσης σε ξένους τίτλους που προσφέρουν στους πελάτες τους. Η Alpha Bank έχει την Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ, η οποία διαθέτει ένα μεγάλο εύρος Αμοιβαίων Κεφαλαίων τα οποία επενδύουν σε ομόλογα και μετοχές. Η Τράπεζα Πειραιώς συνεργάζεται με τον επενδυτικό κολοσσό NN και προσφέρει το ΝΝ SmartPlan.

Με όλα αυτά  τα παραπάνω προϊόντα, οι ελληνικές τράπεζες, φροντίζουν να δώσουν την επιλογή στους πελάτες τους, να τοποθετηθούν εμμέσως στις ξένες αγορές απολαμβάνοντας τα οφέλη της εξειδικευμένης διαχείρισης. Αν, πάλι, κάποιος θέλει να επενδύσει απευθείας σε μετοχές ξένων χρηματιστηρίων, μπορεί, αλλά όχι απευθείας στα ευρωπαϊκά.

Στο χρηματιστήριο υπάρχει και η πλατφόρμα Xnet από τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, η οποία παρέχει τη δυνατότητα επένδυσης σε ξένες αγορές των εγγεγραμμένων χρηματιστηριακών (ΑΕΠΕΥ) και επενδυτικών εταιρειών.Μετά την επιβολή των capital controls δεν είναι δυνατές οι επενδύσεις σε χρηματιστήρια όπου η διαπραγμάτευση πραγματοποιείται σε ευρώ. Μπορείς, όμως, να αγοράσεις σε όλες τις υπόλοιπες αγορές του κόσμου. Τέτοιες είναι η Wall Street στις ΗΠΑ ή το Χρηματιστήριο του Καναδά. Εντός Ευρώπης,  μπορείς να αγοράσεις μετοχές από Βρετανία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία και Δανία. Έ, αν ρευστοποιήσεις τα χρήματά σου εκεί, μετά η συζήτηση γίνεται πολύ πιο απλή.