Ένωση Ξενοδόχων: Ζητά παρέμβαση των βουλευτών για τον φόρο διαμονής

Σε επιστολή της προς τους βουλευτές του νομού Χανίων η Ένωση Ξενοδόχων ζητά να παρέμβουν προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο φόρος διαμονής και επικαλούνται σχετική ανάλυση της Grant Thornton.

Ακολουθεί η επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων:

“Σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής μας με αρ. πρωτ 85/13 Ιουλίου 2017 σχετικά με τον Ν. 4389/2016 για το φόρο διαμονής σας επισυνάπτουμε μία ανάλυση από την Grant Thornton που αποδεικνύει πόσο μη λογική και βλαβερή θα είναι η επιβολή αυτού του φόρου από την 1η Ιανουαρίου 2018 .

Όπως αναφέρεται περιληπτικά και μέσα στην ανάλυση:

«Στην Ελλάδα ο φόρος (βάσει του Ν. 4389/2016) θα έχει καθολική επιβολή στο σύνολο των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, με μοναδικό διαχωρισμό την κατάταξη βάσει κατηγορίας αστέρων.

Η εκτίμηση της επίπτωσης του φόρου διαμονής στα οικονομικά μεγέθη των ξενοδοχείων πραγματοποιείται μέσα από τη σύγκριση της υφιστάμενης κατάστασης με δύο διαφορετικές περιπτώσεις: την περίπτωση όπου τα ξενοδοχεία μετακυλύουν το φόρο στους καταναλωτές, αυξάνοντας την τιμή, και την περίπτωση όπου τα ξενοδοχεία απορροφούν το φόρο, χωρίς να μεταβάλλουν τις τιμές τους.

Οι σχετικοί υπολογισμοί φανέρωσαν πως ο φόρος διαμονής οδηγεί σε χαμηλότερες λειτουργικές και ταμειακές ροές, προκαλώντας σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας στα ξενοδοχεία, τα οποία πρακτικά θα υποχρεωθούν να μειώσουν τις επενδύσεις τους ή να αναδιαρθρώσουν (αν είναι δυνατό) περαιτέρω το δανεισμό τους, προκαλώντας εν τέλει κινδύνους στη διατήρηση της βιωσιμότητάς τους. Συνολικά η αγορά που δημιουργούν τα ξενοδοχεία εκτιμάται πως θα μειωθεί κατά € 435 εκ..

Ο περιορισμός της συνολικής αγοράς που δημιουργούν τα ξενοδοχεία θα έχει αντίκτυπο και στις θέσεις εργασίας. Οι σχετικοί υπολογισμοί δείχνουν, πως λόγω της συρρίκνωσης της ξενοδοχειακής αγοράς, αναμένεται να χαθούν 6.174 θέσεις εργασίας. Ως προς το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, επισημαίνεται πως αυτό δεν ταυτίζεται με το εκτιμώμενο ύψος του φόρου διαμονής, καθώς από τη στιγμή που επηρεάζονται τα οικονομικά αποτελέσματα των ξενοδοχείων, θα μεταβληθεί και το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος και το μέγεθος του ΦΠΑ που αναλογεί στην ξενοδοχειακή αγορά. Επιπρόσθετα, η απώλεια των θέσεων εργασίας θα προκαλέσει δημοσιονομική
επίπτωση.

Η πραγματική δημοσιονομική συμβολή του μέτρου εκτιμάται για τα δημόσια ταμεία στα € 84 εκ. ετησίως. Σε περίπτωση που αξιοποιηθεί πλήρως το έσοδο αυτό σε δημόσιες επενδύσεις θα δημιουργήσει μια θετική ροή για την οικονομία ύψους € 94 εκ.. Ως εκ τούτου η τελική αρνητική επίδραση στην οικονομία εκτιμάται στα € 341 εκ..

Ουσιαστικά μέσω του φόρου διαμονής το δημόσιο στοχεύει στην είσπραξη € 84 εκ., προκαλώντας όμως τετραπλάσια ζημιά σε επίπεδο οικονομίας. Η ζημιά αυτή εν τέλει, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, θα ακυρώσει το (βραχυχρόνιο) δημοσιονομικό όφελος, καθώς θα οδηγήσει την οικονομία σε ένα χαμηλότερο σημείο ισορροπίας.

Οι υπολογισμοί αυτοί φανερώνουν πως χρειάζεται να αναζητηθούν εναλλακτικές δυνατότητες εφαρμογής του
μέτρου, ώστε να περιοριστεί το αρνητικό αποτέλεσμα στην οικονομία και να μην πληγεί ένας κλάδος
με τόσο μεγάλη συμβολή σε όρους ΑΕΠ και απασχόλησης».

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές Ν. Χανίων, όπως σας είχαμε επισημάνει και στην προηγούμενη μας επιστολή, θεωρούμε ότι ο φόρος διαμονής θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό και παρακαλούμε όπως επανεξεταστεί το θέμα ώστε πραγματικά ο τουρισμός να γίνει μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας .

Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.”